Menu

Op weg naar de Nieuwe Realiteit

Datum: 14-04-2017

Virtual en augmented reality zijn onze Nieuwe Realiteit. Slim gebruik van data en de visualisatie ervan worden steeds belangrijker. De game-industrie loopt voorop, maar ook binnen ons werkveld zijn de mogelijkheden eindeloos: van bewonersparticipatie, gezamenlijk ontwerpen en het toetsen van ‘beleving’, tot veiliger werken en het reduceren van potentiële faalkosten.

Mogelijke toepassingen
Technologische ontwikkelingen zoals virtual- en augmented reality kunnen een grote meerwaarde leveren binnen uw projecten. Mogelijke toepassingen zijn:

 • Visualisatie: een extra dimensie toevoegen
  Door een 2D-tekening om te zetten naar bijvoorbeeld een 360 graden view, krijgen alle betrokkenen bij het project een goede indruk van het eindresultaat nog voordat de schop de grond in gaat.
 • Beleving: niet alleen zien maar ook beleven
  Met virtual- en augmented reality kunnen ontwerpen bekeken en beleefd worden. Zo kunnen betrokkenen vroegtijdig meegenomen worden in het ontwerp (en eventuele alternatieve scenario’s), zonder een prototype te hoeven bouwen. Het beleven van een ontwerp is bij uitstek geschikt voor (burger)participatie en omgevingscommunicatie. Daarnaast is het een uitstekend hulpmiddel om draagkracht te creëren bij stakeholders.
 • Ontwerp: samen met stakeholders ontwerpen
  Door gebruik van virtual en augmented reality kan alle geïntegreerde data in een overzichtelijk 3D-model worden gevisualiseerd. Iedereen ziet precies hetzelfde ontwerp, wat interpretatieverschillen helpt voorkomen. Daarnaast kunnen aanpassingen in het ontwerp (en de gevolgen ervan) ‘real time’ worden bekeken. Dit levert tijdwinst op en vermindert de kans op faalkosten.
 • Uitvoering: meer zien is meer weten
  Met augmented reality kunnen medewerkers op de bouwlocatie veiliger en efficiënter werken, want meer zien is meer weten. Zo geven wij onze medewerkers in het veld real time een doorkijk in de bodemopbouw, zodat ze ter plekke te kunnen zien of er kabels, leidingen en potentieel gevaarlijke objecten in de bodem aanwezig zijn. Dit vergroot de kwaliteit van het werk, vermindert veiligheidsrisico’s en voorkomt potentiële faalkosten.

Praktijkvoorbeelden
Tauw heeft virtual en augmented reality al in verschillende projecten succesvol toegepast. Zo hebben we voor Prorail virtual reality ingezet om het gevoel van veiligheid bij reizigers te testen. En met onze Tauw AR app is het mogelijk om 2D tekeningen van onder meer gemaal de Schans op Texel en het gebruik van riothermie in Urk te beleven in 3D, via augmented reality. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Download dan de Tauw AR app via de App Store of Play Store.

Ziet uw kansen binnen uw project of werkveld? Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden.

Contact
Patrick Morren, patrick.morren@tauw.com, +31 61 06 38 68 5
Morrisson Kramer, morrisson.kramer@tauw.com, +31 62 00 50 92 6
Nicole van Stigt, nicole.vanstigt@tauw.com, +31 65 20 53 48 1