Menu

Vecht voor de toekomst: datagestuurd saneringsbaggerwerk

De Utrechtse Vecht was toe aan een ‘grote schoonmaak’. In opdracht van Waternet heeft Tauw, samen met Witteveen+Bos (binnen de combinatie ACV), Nederlands grootste waterbodemsanering ooit voorbereid en begeleid. En niet zonder resultaat: de kwaliteit van het water is verbeterd, de diversiteit aan planten is toegenomen en de doorvaart op de Vecht is erop vooruitgegaan.

Bijzonder aan project is dat de gehele sanering datagestuurd is uitgevoerd. Het baggerwerk werd uitgevoerd aan de hand van een doelgericht en flexibel digitaal terreinmodel (DTM). De resultaten van het omgevingsmangement en van de milieukundige begeleiding werden continu en rechtstreeks teruggevoerd in het digitale terreinmodel van de aannemer. Op basis daarvan wisten de kraanmachinisten exact wat er ontgraven moest worden. Om dit te realiseren heeft Tauw diverse innovatieve technieken ingezet, waaronder het gebruik van de XRF voor de analyse van zware metalen en een app om digitaal toezicht te kunnen houden.

De waterbodemsanering was de laatste stap in een reeks van maatregelen om de Vecht - en de leefomgeving er omheen - te verbeteren.