Menu

Het ontwerpspoor

'Technische kennis heb ik niet, maar ik wil wel graag mijn input geven in de ontwerpfase.'

3D-projectie van een ontwerp met behulp van virtual en augmented reality maakt interactief ontwerpen mogelijk. Stakeholders kunnen niet alleen in en om het ontwerp lopen, ze kunnen het ook draaien of in- en uitzoomen.

Veel informatie is al voorhanden en kan worden gebruikt (denk aan informatie vanuit BIM, GIM, WOLK), waardoor verscheidene informatielagen kunnen worden toegevoegd of weggehaald. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat binnenkort aanpassingen van het ontwerp direct kunnen worden doorgevoerd en de effecten dan ‘real time’ zichtbaar worden. Dit levert meerdere voordelen op:

 • Verbeterde communicatie
  Door een ontwerp te visualiseren ziet iedereen precies hetzelfde en blijft er minder ruimte voor interpretatie. Het gesprek over de technische inhoud wordt hierdoor ook eenvoudiger. Verschil in aannames en verwachtingen worden direct uitgesproken. Met andere woorden: er wordt een brug gebouwd tussen ‘leek’ en ‘techneut’.

  Aangezien alle informatie digitaal beschikbaar is, kun je bij wijze van spreken in Kenia staan om het ontwerp te bespreken.

 • Tijdwinst
  De iteratieve fases - waarin klant en ontwerper elkaar ontmoeten, schetsen worden gemaakt, verschil in interpretaties worden gecorrigeerd, meerdere stakeholders worden betrokken en de ontwerper weer naar de tekentafel gaat - kunnen worden samengevoegd tot een paar momenten.

 • Nieuwe inzichten
  Door vanuit verschillende invalshoeken naar het ontwerp te kijken, worden nieuwe mogelijkheden sneller opgemerkt en wordt het makkelijker inzichten te ontwikkelen.

 • Faalkostenreductie
  Doordat betrokkenen hetzelfde ontwerp voor ogen hebben is de kans op interpretatieverschillen kleiner. Ook worden knelpunten en kritieke raakvlakken zichtbaar vóór de uitvoeringsfase van een project, doordat diverse disciplines visueel inzichtelijk worden ten opzichte van elkaar.


Toepassing

Vandaag is de eerste proef om samen met de lokale ondernemers het bedrijventerrein her in te richten. Toch is het altijd een spannend moment om de eerste opzet van het ontwerp aan de betrokkenen uit het gebied te laten zien. De beleidsmedewerker van de gemeente kijkt naar het virtuele 3D-model dat net tot leven is gekomen, wijst ernaar en vraagt of die ene boom niet een stuk naar links kan. Terwijl de ontwerper om het model loopt, zegt ze: ''Goed idee, maar dan komen we waarschijnlijk in de knel met de kabels- en leidingengoot'. Met een klik op knop voegt ze een laag informatie toe aan het model: nu kijken ze gezamenlijk naar de goot onder de grond. 'Nee, dat gaat inderdaad niet passen', is de ondernemer het direct eens.