1:3 3:1

23 oktober 2019, Martin Doeswijk

Toen ik gevraagd werd om te spreken op het SIKB congres over de werknemer in 2031, moest ik direct aan 1:3 3:1 denken. Dit betekent dat elk teamlid minimaal drie taken kan uitvoeren, en dat er ook drie teamleden zijn die die ene taak kunnen uitvoeren. Hiermee creëer je robuustheid en flexibiliteit in een team of proces. Er ontstaat een stabiele organisatie die bestand is tegen onvoorziene omstandigheden.

2031 is over 12 jaar en lijkt best nog ver weg. Maar kijk ik alleen al naar de veranderingen op mijn werkplek de afgelopen twaalf jaar, dan is de tijd omgevlogen en is er veel veranderd. Ons kantoor was grijs, hokkerig en volgestouwd met kasten vol ordners en papierwerk. De printer maakte overuren, we hadden nog vaste telefoons, een fax, een bibliotheek en een postkamer. Nu is het kantoor fris, open en de kastruimte gedecimeerd. We bellen via wifi, het internet is onze bibliotheek en postvakjes verleden tijd.

Voor je het weet is het 2031. Dit impliceert dat, willen we de juiste dingen bereiken, we nu al moeten handelen. En dat we een organisatie nodig hebben die het tempo van de veranderingen bij kan houden en waar aandacht is voor balans tussen flexibiliteit en robuustheid én die om kan gaan met onvoorziene omstandigheden.

Naast voor de hand liggende technologische ontwikkelingen, is de ontwikkeling van de ‘menskant’ minstens zo belangrijk. Het zijn zaken die ons continu bezighouden. Bij ons werken nu drie generaties, met generatie Y als jongste loot aan de stam. En kijkt u eens om u heen, diversiteit en inclusiviteit zijn opgaves waar we werk van maken. Over twaalf jaar is generatie Y al zeer ervaren en heeft generatie Z zich aangediend.  Hoe mooi zou het zijn als de deskundigheid van de nieuwe generaties alom gewaardeerd wordt,  en ze rap verlost worden van hun zorgen over studieschuld, woningmarkt en flexcontracten?!

Voor mij is er niet één gouden oplossing, de kracht zit in een combinatie van oplossingen. Denk aan een combinatie van een stabiele organisatie gebaseerd op 1:3 3:1, aangevuld met microleren (leren in kleine stapjes, met herhaling, via een app met gaming kenmerken) en een impuls naar een lerende economie, van het basisonderwijs tot bijscholing op het werk.

En probeer eens in contact te komen met opleidingen en biedt studenten met een arbeidshandicap stages aan. Het draagt bij aan de inclusiviteit van jouw organisatie, maar bedenk ook dat dit in deze krappe arbeidsmarkt ook een middel is om uitstekende mensen aan je te binden!

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Neem onderstaand contact met ons op