Augmented Reality: De nieuwe realiteit

Erik van Eck

 Je hoort de term steeds vaker: Augmented Reality

“Toegevoegde realiteit of TR (Engels: augmented reality of AR) is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd. Deze, soms met behulp van QR-code, toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving.”

Met behulp van objectherkenning wordt ervoor gezorgd dat de toegevoegde informatie op een intuïtieve manier wordt weergegeven en er ook interactief mee kan worden omgegaan door de gebruiker. AR is in zekere zin gerelateerd aan virtuele realiteit. Het grote verschil bestaat er echter in dat bij virtuele realiteit de ervaring van de echte wereld grotendeels wordt vervangen door de ervaring van een gesimuleerde fantasiewereld waar AR een extra informatielaag toevoegt aan de waarneming van de reële wereld.

Meerwaarde

Waar augmented reality tot voor kort louter op verrassing teerde, verschuift de nadruk naar meerwaarde. Stakeholders krijgen beter inzicht in het ontwerp. Zo kan vóór de bouw al worden bekeken hoe het ontwerp past in zijn omgeving. Dit kan in een vroeg stadium nieuwe ideeën en inzichten opleveren. Complexe bouwtekeningen zijn door middel van augmented reality beter te begrijpen voor een stakeholder zonder engineering achtergrond. De beelden zijn erg realistisch en de men kan het bouwproject op verschillende manieren bekijken. Dit zorgt voor een optimaal gebruiksgemak.

Een ander voorbeeld is het gebruik van AR in brochures. Zij komen tot leven met behulp augmented reality. Door de augmented reality toevoeging in de brochure van de projectontwikkelaar verschijnt bij het scannen met een smartphone een realistisch 3d-gebouw op het scherm van de gebruiker. Voor elke sector ontstaan legio toepassingen die de waarde van het product intrinsiek verhogen.

Voor het Gemaal de Schans heeft Tauw een AR app ontwikkeld. Het maakt gebruik van het BIM ontwerp. Het gemaal wordt nu uitgewerkt met Revit Structure en Civil3D. Deze software zorgt voor de gekoppelde 3D geometrie. Deze app gaat echter veel verder. De data uit de Relatics omgeving kan ook worden gekoppeld. Dit zorgt voor een optimale ontsluiting van relevante informatie.

 

                                     

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.