Biodiversiteit vraagt meer ongeduld

15 juni 2021, Henrike Branderhorst

Ga er maar aan staan: als informateur samen met de politiek een nieuw regeerakkoord schrijven. Een akkoord waarin de natuur (terecht!) een prominente plek krijgt, gelet op de uitdagingen die in het verschiet liggen. Er is nog een heleboel werk aan de winkel om de klimaatdoelen uit het Parijs-akkoord te halen en de biodiversiteit in ons land te herstellen. En dat duldt geen uitstel, iedere dag is er een.

Dat biodiversiteit een steeds prominenter en terugkerend thema wordt, bleek ook uit een opvallende krantenkop enkele weken terug: ‘Natuur loopt achter, een lente zoals vijftig jaar geleden’. Dat betekent dat de natuur dit jaar later op gang komt, want de natuur wacht op zijn eigen moment. Zo’n krantenkop is een voorbeeld van korte-termijn-denken.

In het groot is de cyclus van de natuur een stuk lastiger en zijn de consequenties van ons handelen complex. Op papier hebben we voor de natuur veel dingen goed geregeld. Belangrijk en noodzakelijk! Je neemt een nieuwe klus aan, regelt de natuurvergunningen en maakt een plan van aanpak. Echter in de tijd tussen je eerste bio-check en startmoment van de klus ligt de natuur niet stil. Biodiversiteit is allerminst iets van alleen papier, maar iets wat continu in beweging is. Met kleine dingen te doen of te laten, heb je (on)bewust grote impact op een vitale leefomgeving.

Al lopend door mijn eco-wijk ontstond een idee. Soms zijn oplossingen simpel. Wat als we bij alle projecten een last-minute-biodiversiteit-scan doen? Net voordat je als uitvoerder start met een (groot) werk, check je de omgeving of je écht groen aan het werk kunt. Net zoals je ook altijd een safety-check doet.

Vanuit die gedachten kun je anders kijken en handelen. Zoals: je bent gevraagd om ergens bermen te maaien, alleen door de natuurlijke vertraging zitten die plekken vol met jonge vogeltjes. Wat te doen?

Zo kijken (en handelen!) voorkomt dat we blijven wachten tot het grote plan met oplossingen, tot het nieuwe kabinet aantreedt of tot de neuzen van de wereldleiders dezelfde kant op staan. Daarvoor heeft de natuur geen tijd. Het antwoord: ongeduld en actie! Daarom stappen wij samen met veel andere organisaties naar voren, en zetten onze handtekening onder het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Op papier, maar ook in de praktijk. Om bij te dragen aan dit grote vraagstuk dat essentieel is voor mens en milieu.

En ondertussen? We bouwen verder aan onze biodiversiteitsscan in de praktijk van alle dag. Hebben we graszaad nodig op een klus? Even iets langer nadenken welk graszaad slim is, om zo de biodiversiteit een handje te helpen. Simpel? Ja. Grote impact op de natuur? Absoluut!

  

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.