Burgerparticipatie, zo moeilijk is het niet!

Edwin van der Strate

‘Als je de wereld wilt verbeteren, begin dan bij jezelf’

is een veelgehoorde uitspraak die op veel maatschappelijke thema’s van toepassing is. En ook klimaatbewustwording is daarop geen uitzondering. Gelukkig niet!
Over dat het klimaat verandert is iedereen – een Amerikaanse president daargelaten - het wel eens. En je hoeft tegenwoordig geen National Geographic documentaire te bekijken om de gevolgen van klimaatverandering te zien; grote kans dat je eigen straat na een flinke stortbui onder water staat. Vervelend? Ja, natuurlijk. Maar wat doe je er aan? Wachten tot de gemeente de leefomgeving gaat herinrichten?

Bewustwording
Dat ‘afwachten’ is de afgelopen decennia de standaard geweest; de overheid is er immers om onze problemen op te lossen, toch? Niet per definitie. Tijden veranderen en steeds meer gemeenten nemen thema’s als ‘burgerparticipatie’ en ‘maatschappelijke initiatieven’ op in hun beleid. En dat vraagt van ons, als inwoners, dat we bewust worden van maatregelen die we zélf kunnen uitvoeren. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, we zijn niet voor niks een samenleving.

Mobiliseer de troepen
Als ik op een werkdag om me heen kijk zie ik niet alleen professionals binnen de advies- en ingenieurswereld, ik zie ook de ‘gewone’ burger. Mensen die in hun vrije tijd in de tuin werken en hun kinderen naar de sportvereniging brengen. En hoewel ik groot voorstander ben van het gescheiden houden van werk en privé, is het toch raar dat - als we 40 uur per week vol passie werken aan een toekomstbestendige leefomgeving - we daar de overige tijd niks mee doen.

Regenwaterambassadeurs
Daarom ben ik samen met gemeente Deventer en waterschap DrentsOverijsselse Delta een initiatief gestart om collega’s in beweging te krijgen en de gevolgen van klimaatverandering op lokaal niveau terug te dringen. Na een aantal inspiratiebijeenkomsten waren de eerste regenwaterambassadeurs ‘geboren’. Een groep van nu al 50 enthousiaste Deventenaren die via simpele aanpassingen in de leefomgeving (bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater zodat het riool niet overbelast wordt, of het vergroenen van de tuin zodat regenwater infiltreert) helpen de wateroverlast na een wolkbreuk terug te dringen.

Met andere woorden: burgerparticipatie, het kan! En zo werken we samen aan een toekomstbestendige leefomgeving.

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.