Conceptueel Site Model 2.0: Resultaat van creatief combineren van vakdisciplines

04 juli 2019, Jasper Schmeits

"We zijn geen IT-specialist, we zijn geen dronespecialist, we voeren machinale boringen niet zelf uit. Wat zijn we dan wel?

Het begrijpen van ‘de vraag achter de vraag’ en het bedenken van de beste oplossing is onze kracht!"

Jasper Schmeits, Innovatiemanager Tauw

 

Kennismaking

Op 5 augustus 2016 heb ik een afspraak met mijn nieuwe collega Morrisson Kramer die de volgende uitnodiging stuurt:

Hey Jasper,
Ik zie dat je maandag weer in Deventer bent, zullen we dan een bak koffie doen?

Ik kijk snel even op LinkedIn naar zijn achtergrond; datasystemen, system engineering, virtual reality en BIM. In eerste instantie klinkt virtual reality interessant, maar met de andere onderwerpen heb ik niet zoveel. Met het mooie weer wandelen we door Deventer en verdiepen ons in elkaars dagelijkse werkzaamheden. Morrisson licht zijn werkzaamheden toe en ik vertel trots over een van mijn projecten: een visuele beschrijving van een onderzoekslocatie aan de hand van openbare en verzamelde onderzoeksgegevens.

We gebruiken een Conceptueel Site Model (CSM) om inzicht te krijgen in de kennishiaten van een bodemonderzoek. Dit helpt om vervolgstappen inzichtelijk te maken, maar ook om stakeholders (opdrachtgevers, bewoners en andere belanghebbenden) met minder complexe bodemkennis de situatie uit te leggen. Herhaaldelijk is me een bepaald proces opgevallen: je haalt eerst veel data uit verschillende systemen, slaat dat op en knutselt vervolgens een plaatje. Het wordt voor een bodemadviseur zoals ik pas interessant bij het duiden van dat plaatje. Welke verspreidingsroutes zijn er en welke kennishiaten moeten we onderzoeken? Helaas is dit slechts de laatste 20% van de tijd. Het merendeel wordt benut met het visualiseren van beschikbare data.

Uitwerking

Dit inspireert Morrisson en hij vraagt me direct om een paar voorbeelden te sturen. Hij heeft meer duidelijkheid nodig over hoe ik dit soort modellen opstel, maar heeft ook al ideeën over het optimaliseren hiervan. Met een try-outsessie gaan we de proef op de som nemen en binnen een half uur worden 3-dimensionale gebouwen uit de grond getrokken, laat hij dwarsdoorsnedes zien en presenteert hij ‘live’ dingen waar ik normaal uren mee bezig ben. Ik ben om!

Dan begint het schaakspel; de juiste interne stakeholders overtuigen en binden, het onderwerp onder de aandacht brengen bij bodemspecialisten “oude rotten” uit dat werkveld, de meest geschikte methode vinden, investeringsbudgetten regelen, klanten benaderen, etc. Alle onderdelen zijn essentieel, maar goede voorbeelden zijn de drijvende kracht. In plaats van alleen ‘het idee’ te presenteren, konden we direct laten zien wat de meerwaarde is voor bodemspecialisten en klanten. 

Vervolg

Trots zie ik al snel een enorme verbetering binnen het proces in snelheid en kwaliteit. Het gebruik van 3D CSM dient onderdeel te worden van de opleiding van de bodemadviseur; het faciliteert het juiste uitvoeringsproces. Je kunt straks niet meer zonder en we kunnen ons zo focussen op de meerwaarde die we kunnen creëren. Ik daag dit team uit om na te denken over 3D CSM; waarbij we onze meerwaarde (kennishiaten aanwijzen) kunnen invullen in een virtuele wereld óf via een koppeling met machine learning, waarmee we zelf het proces van kennishiaten inzichtelijk maken.

Lees meer over het toepassen van 3D CSM


Wat zijn we dan wel?

Wij zijn die partij die de achtergrond van al die specialismes (drones, machinale boringen, etc.) moeten doorgronden om ‘de vraag achter de vraag’ op te lossen. Onze kracht zit in het combineren van al deze verschillende soorten input tot het eindproduct dat meerwaarde heeft voor onze klant. Dus we hoeven niet die dronespecialist te zijn; wij moeten alleen weten wanneer het nuttig is om een drone in te zetten. De kunst is om de juiste vakdisciplines te verenigen.

Wilt u meer informatie over 3D CSM?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.