De kracht van verwondering!

Anno Drenth

leefomgeving en leefomgeving, blog door anno drenth

Normaal gesproken geniet ik in de herfst elke ochtend van de geluiden van vogels, het ochtenddauw op het gras en mooie spinnenwebben in de struiken. Maar recentelijk was ik dat kwijt. Ik denk door de drukte van alle dag: werken, social media, sporten en alles wat er verder bij komt kijken. Tegelijkertijd kreeg ik een toenemend knagend en zeurend gevoel in mijn maag. Zo’n gevoel dat we langzamerhand een onherstelbare verandering van onze leefomgeving realiseren, maar er niet gelukkiger van worden. Die verandering zit deels in de mindset. Ik hoor om mij heen mensen zeggen dat we maximaal profiteren van de klimaatveranderingen. We hebben immers een zeer lange en prachtige zomer achter de rug. De schade van de droogte ziet/voelt maar een klein deel van onze medelanders en ach, straks valt er weer genoeg regen. Wie kan er nou er wakker van liggen? Nou ik, en gelukkig ben ik niet de enige.

Verbinding met de omgeving

Mijn mening is dat als we ons verbonden voelen met de omgeving waarin we leven en contact hebben met het groen en dieren om ons heen, we in balans zijn. Of je nu in de stad woont, in landelijk gebied of midden in de natuur. De verbinding met de natuur en omgeving is onze oorsprong en geeft ons leven!

Ieder mens op aarde heeft deze natuurlijke verbinding. Niemand kan dit ontkennen, wat je achtergrond ook is. Vele religies hebben een sterke verbinding met de natuur via de schepping. Ook minder religieuze stromingen koesteren de natuur, zien deze verbinding en het belang voor de mens in deze verbinding als noodzakelijk. Dat maakt het krachtig en verbindt alle mensen, waar dan ook ter wereld.

Toch zijn we die verbinding een beetje kwijt geraakt. We denken dat we slimmer zijn dan de natuur en dat we zonder kunnen. Het tegendeel is waar! De natuur kan zonder ons, maar wij niet zonder de natuur. Tijdens het Springtij festival op Terschelling vertelden meerdere sprekers dat er, naast de onheilspellende veranderingen, op technologisch en menselijk inzicht een keerpunt aanstaande is. Dit is van groot belang, want als we met elkaar inzien dat het anders moet, gaat het ook daadwerkelijk gebeuren.

Gebruik je zintuigen

Daarom zeg ik: laat je verwonderen! Stop eens en kijk gewoon eens om je heen. Wat zie je dan? De meeste mensen eerst niet veel. Maar geef het iets meer tijd en gebruik al je zintuigen: ogen, oren en neus. Al snel hoor je vrolijke vogelgeluiden, zie je mooie bomen en struiken om je heen. En degene die iets meer de rust neemt om waar te nemen, zal zien dat er een hele nieuwe wereld open gaat! Voor mij persoonlijk geldt dat ik blij word als ik bewust ben in de omgeving en natuur. Het is één van de simpelste maar mooiste ontdekkingen van de afgelopen jaren!

Opnieuw verbonden

Nu geniet ik iedere dag weer meerdere keren van mooie vogelgeluiden. In deze tijd van het jaar word je 's-morgens wakker met het geluid van overtrekkende ganzen, zie je prachtige herfstkleuren aan de bomen en paddenstoelen op de aardbodem. De dauw is als een parel op het blad. Ik laat me nu weer iedere dag verwonderen door al het moois dat de natuur te delen heeft. Het maakt me gelukkig en trots dat ik zelf onderdeel ben van dit moois! Deze gedachten zijn voor jou wellicht te zweverig. Dat kan heel goed. Maar ook jou daag ik uit. Laat je verwonderen door de omgeving en ik weet zeker dat je verrast en blij zult zijn. Ervaar wat het met je doet! Mijn droom is dat we via verwondering onze verbinding met de natuur herstellen en de balans weer terugbrengen. Wie droomt er met me mee?

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.