De milieu-impact van mijn vakantie

03 september 2019, Nicolette Edelman

Als je in Nederland op vakantie bent geweest, of thuis bent gebleven, zul je het wel gemerkt hebben: temperaturen rond de 39 graden, af en toe hevige neerslag en onweersbuien. De extremere weerstypen laten ons zien dat het klimaat verandert. Toch blijven we vakantie vieren in het buitenland en we nemen dan graag het vliegtuig. Tegenwoordig bestaat er steeds meer vliegschaamte. Want we weten dat de impact van een vliegreisje toch wel wat groter is dan de impact die het heeft op onze portemonnee.

Milieu Centraal publiceerde een test waarmee je de milieu-impact van je vakantie kunt berekenen. Ik was wel benieuwd wat daar uit zou komen voor mijn vakantie naar Lissabon afgelopen meivakantie. Ik weet dat het enorm is, maar toen ik mijn vakantie berekende schrok ik toch een beetje. Milieu Centraal vergelijkt je CO2-uitstoot met het jaarlijkse energieverbruik van een huishouden. Het bleek dat mijn vakantie een twee keer zo hoge uitstoot had als het jaarlijkse energieverbruik van een huishouden!

Kunnen we dan alleen nog in Nederland op fietsvakantie en moeten we genieten van het af en toe extreem warme weer hier, of kunnen we nog wel eens wat verder op vakantie? Ik denk dat iedereen bij zichzelf te rade moet gaan hoe ze hierover denken. Bij Milieu Centraal stonden een paar ideeën hoe mijn vakantie duurzamer had kunnen zijn, denk bijvoorbeeld aan klimaatvriendelijker vervoer. Met klimaatvriendelijker vervoer (denk aan trein en bus) had ik mijn uitstoot met 80% kunnen verlagen! Dan kan je nog steeds naar Lissabon of een andere mooie plek maar heb je minder aandeel aan klimaatverandering.

De zomervakantie ben ik in Nederland gebleven. Misschien dat ik binnenkort wel weer naar het buitenland ga. Maar dan ga ik wel mijn best doen om zonder het vliegtuig op reis te gaan en misschien extra dagen op te nemen om erheen te gaan met ander vervoer. Hoe bewust kies jij je vakantie? Neem je daarin ook de milieu-impact mee? Misschien is de test van Milieu Centraal een goed hulpmiddel daarbij!

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Neem onderstaand contact met ons op