De nieuwe realiteit is virtueel: juist nu!

03 juni 2020, Jane Rose

Wij zijn ervan overtuigd dat we in de lastige tijd samen kunnen blijven werken aan maatschappelijke thema’s en vraagstukken. Veiligheid, duurzaamheid en digitalisatie staan daarbij voorop.


De Corona crisis is er eentje die we ons hele leven niet meer zullen vergeten. We leven in een tijd waarin zorgen over de gezondheid van onszelf en anderen, maar ook de vergaande effecten van deze crisis op de economie, een belangrijke rol in ons leven spelen. Maar dit is ook zeker een tijd waarin we merken dat we met creativiteit en het gebruik van slimme digitale tools met elkaar in contact kunnen blijven. Veel van ons werk blijkt op een andere manier toch door te kunnen gaan, met vaak verassende en waardevolle uitkomsten.

 

Juist nu in de 1,5 meter maatschappij!

Al jaren zijn we bij Tauw bezig met het toepassen van manieren waarop virtual en augmented reality ons kan helpen om ons werk beter, slimmer, sneller en leuker te maken. Deze technologieën hebben normaal gesproken een enorme kracht in het beleefbaar maken van verschillende ontwerpen of toekomstige situaties, maar bieden ook  begrijpelijke en intuïtieve informatie aan een klein of groot publiek. Deze kracht blijft ook in een 1,5 meter maatschappij van waarde, en biedt juist extra kansen voor teams om met elkaar in contact te blijven, of voor bewoners om te blijven participeren.

Samen virtueel op locatie

Ongeacht wat er moet worden ontworpen, ieder ontwerpproces is erbij gebaat dat het team met elkaar kan afstemmen, en zij een goed beeld hebben van de huidige en te ontwerpen toekomstige situatie. Gelukkig bestaan er tal van communicatie platforms waardoor teams met elkaar kunnen videobellen of online brainstormen. Maar dit lost niet alles op. Om een goed gevoel met het project te hebben, wil je eigenlijk als team gezamenlijk door het project heenlopen. En het mooie is, dat kan!
 

Virtueel als team samenkomen in het projectontwerp

Met Virtual Reality Engineering (VRE) is het mogelijk om als team virtueel samen te komen  in het projectontwerp. Om gezamenlijk de maquette van het projectgebied te bekijken of op ware grootte. Samen rondlopen, opmerkingen plaatsen en zien hoe verschillende ontwerpen samenkomen. Dit kan met het team, maar natuurlijk ook met de opdrachtgever om een goed beeld te geven van de laatste ontwikkelingen. En het mooie is, dit kan ook gewoon met de laptop! Bekijk deze video voor meer informatie over VRE.

Projectlocatie virtueel nabootsen in 3D

Een andere manier om in deze tijden toch onbeperkt toegang te krijgen tot de projectlocatie is door de projectlocatie virtueel na te bootsen in 3D. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van 360 graden foto’s en video’s, maar ook met point clouds. Zo kan iedereen uit het team, op een veilige manier, nog eens terug naar de locatie en details terughalen. Bekijk hier de video van een voorbeeldproject met point cloud.

Virtueel participeren

Het participatieproces vindt vaak plaats in een setting waarin een grote groep bewoners en betrokkenen in een zaal bijeenkomen. Een dergelijke situatie kan mogelijk op den duur wel weer, maar er zit zeker ook een grote waarde in het onderzoeken van alternatieve mogelijkheden.

3D modellen raadplegen via Augmented Reality (AR) op smartphone

De Tauw Augmented Reality app biedt zo’n mogelijkheid om informatie op de keukentafel van  betrokkenen te krijgen. Zo kunnen zij 3D modellen van het project weergeven met hun eigen smartphone. De app is gewoon in de appstore te downloaden. Een groot voordeel hiervan is dat de app kan worden gebruikt wanneer het de bewoners uitkomt, en dat er geen maximum is aan het aantal deelnemers voor deze vorm van participatie. Een interessante vorm dus voor bewonersparticipatie in tijdens van Corona! Een voorbeeld van de Tauw AR app is te zien in deze video.

360 graden beleving van inpassing of 3D model met PC

360 graden belevingen zijn niet alleen waardevol voor een projectteam, ook voor participatie is het een toegankelijke manier om mensen thuis nieuwe ontwerpen te laten beleven. Een 360 graden beleving kan op basis van fotobewerking, waarbij een ontwerp visueel is ingepast in 360 graden foto's van de omgeving. Een 360 graden beleving kan ook worden gemaakt van een volledig virtueel 3D model. Dit kan als een laagdrempelig alternatief dienen van een virtual reality model. Op deze manier kan een grote groep mensen vanuit huis zien hoe het ontwerp eruit ziet. Bekijk hier een voorbeeldproject van een 360 graden beleving.
 

Rondkijken in virtual reality model met PC

Voor projecten waarbij voor de participatie een virtual reality model beoogd was, bijvoorbeeld omdat veiligheidsbeleving van groot belang is, bestaat ook een oplossing. Virtual reality modellen zijn natuurlijk het best te beleven met een VR bril op. Maar een goede benadering hiervan die bewoners vanuit huis kunnen gebruiken, is om met behulp van de eigen computer in het virtual reality model rond te kijken. Zo is het mogelijk om met simpele navigatie door het model te bewegen en kleine interacties te hebben, zoals het weerbeeld veranderen of van een dag- naar nachtsituatie gaan. Om terugkoppeling van de gebruiker te krijgen, is aan te raden om tegelijkertijd een vorm van videobellen te gebruiken. Een voorbeeld van een virtual reality model is te zien in deze video.
 

We’ve got the power!

Ik ben ervan overtuigd dat we, als we onze opgedane ervaring met virtual en augmented reality benutten, we prima in staat zijn om in deze tijden met elkaar in contact te blijven. Door open te staan voor nieuwe ideeën, en creatief te zijn om deze te laten werken, geloof ik echt dat we samen deze crisis aankunnen en ons werk op een goede, slimme en leuke manier kunnen blijven doen!

 

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.