De reflectie van een gele kanarie

Edwin Veldkamp

Op mijn laatste Blog over Laaghangend fruit en Quick wins heb ik veel reacties mogen ontvangen. Veel positieve reacties, maar er was ook iemand die mij na aanleiding van deze Blog een “gele kanarie” noemde. Die uitdrukking zei mij op dat moment niets, en ook Google kon mij geen duidelijkheid brengen. Toch zette deze typering mij wel aan het nadenken. Een stukje reflectie, terugkijken, jezelf een spiegel voor houden, wat ging er het afgelopen jaar goed en wat kan beter? Dat is iets dat veel mensen de afgelopen weken hebben gedaan.

Reflectie speelt ook in 2017 een grote rol, maar dan wel met een iets andere betekenis. Niet om terug te kijken maar juist om vooruit te kijken, zichtbaar te maken, contrasten te versterken en de veiligheid te verhogen. Het zal vanaf januari nadrukkelijk gaan om reflectie van licht, met dank aan wegdekreflectie.

CROW publicatie
Met de komst van een nieuwe norm op het gebied van openbare verlichting (de NPR132012 vervangt de ROVL-2011) komt er na een lange lobby erkenning voor wegdekreflectie. Het onderwerp wordt nog wel in een bijlage weggestopt en niet in het hoofd document zelf opgenomen, maar het is een belangrijke stap. Neem daarbij een CROW publicatie over dit onderwerp en u zult begrijpen dat wegdekreflectie in 2017 een grote stap kan maken.

De nieuwe CROW publicatie geeft weer hoe  wegdekreflectie op een eenduidige manier een plek kan krijgen in projecten. Zodat opdrachtgevers op een juiste en volledige manier wegdekreflectie in hun uitvragen kunnen opnemen en ontwerpers dit vervolgens in de ontwerpen kunnen verwerken. 
Maar ook zal deze publicatie aan de verschillende partijen duidelijkheid geven over de reflectie eigenschappen in de tijd: wat is de beginwaarde en wat is de reflectiewaarde na 5 jaar? En belangrijker nog op welke wijze wordt dit aangetoond?

Wegdekreflectie in 2017
Ik zeg bewust dat wegdekreflectie het verschil kan maken, want veel hangt af van hoe wegbeheerders bij gemeenten en provincies omgaan met de nieuw geboden mogelijkheden. Wegdekreflectie is niet nieuw, alleen bieden de CROW en de NPR handvatten om op een juiste en eenduidige manier met wegdekreflectie om te gaan. Om appels met appels te kunnen vergelijken.
De voordelen van verhoogde reflectie zijn inmiddels bekend: verbeterd contrast, energiebesparing door verlichting met lager vermogen, en een betere zichtbaarheid en gezichtsherkenning.
Dus laten we alsjeblief de pilots achter ons laten en ons richten op projecten. Geen proefvlakken die we zonder veel moeite ook bij de buurman kunnen zien, dat hebben we met de komst van Led al gedaan. Daarmee heeft elke beheerder zijn eigen pilot uitgevoerd, en nu, in een periode van reflectie bedenken we ons om het dit keer anders te doen.

Of ik nu echt een gele kanarie ben weet ik nog niet. Wel weet ik dat wegdekreflectie na 2017 niet meer weg te denken is uit het straatbeeld. Er worden lichtontwerpen geoptimaliseerd met verhoogde reflectie, aannemers en leveranciers uitgedaagd om nog betere verhardingen te ontwikkelen, energie bespaard, en de veiligheid wordt verhoogd.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.