De zaag scherp houden

Cor Lont

Het is de zevende eigenschap van Covey. Na proactief (1), begin met het einde voor ogen (2), belangrijke zaken eerst (3), denk win-win (4), eerst begrijpen dan begrepen worden (5) en zoek synergie (6) moet je de zaag scherp houden voor de zes andere eigenschappen. Als metafoor is het duidelijk. Je bent aan het zagen en merkt dat je er niet doorheen komt: tijd om de zaag te slijpen.

Ik had de afgelopen week verlof om thuis te klussen (babykamer!). En ja er moest ook gezaagd worden, maar daar wil ik niet heen in deze blog. Al op de eerste klusdag voelde ik de vermoeidheid van de drukte van de afgelopen periode. Ik schrok er van hoeveel vermoeidheid ik in me had. Het klussen ging prima, maar ik was ook duidelijk aan het onthaasten en afstand aan het nemen van mijn werk. Veel leuke projecten en interessante ontwikkelingen, maar daardoor ‘geen tijd’ voor een rondje hardlopen of een goed boek of het schrijven van een blog. Maar dus eigenlijk ‘geen tijd’ om de zaag scherp te houden. Gezien de vermoeidheid die zich aandiende tijdens het weekje klussen, was ik al een tijdje met een flink stompe zaag aan het zagen.

Bij het zagen is het duidelijk, vanuit Tauw verkondigen we de boodschap van het scherp houden van de zaag bij het Watersysteem van de Toekomst, toch blijft het op persoonlijk vlak een uitdaging!
Bij zagen merk je dat je er niet meer doorheen komt en ga je slijpen.
Bij het Watersysteem van de Toekomst hou je het systeem eens goed tegen het licht om te kijken of het nog wel het juiste systeem is in de huidige tijdsgeest.

Op persoonlijk vlak kun je ook afstand nemen om vanaf een afstand naar je eigen handelen te kijken, bijvoorbeeld door mindfullness. Maar het vraagt ook zelfbewustzijn en wilskracht om je los te maken van de dagelijkse gang van zaken.

Bewustzijn en wilskracht. Bewust dat je zaag stomp is en de wilskracht om te slijpen en niet door te zagen omdat de balk doormidden moet. Bewust dat het watersysteem zich door keuzes uit het verleden heeft ontwikkeld tot het systeem waar je het nu mee moet doen en de wilskracht om te kijken of dat systeem in de huidige tijdsgeest nog de juiste is. Bewust van de waan van de dag en de wilskracht om te reflecteren op je eigen handelen.

Het weekje klussen heeft al met al meerdere doelen gediend, ik heb flink kunnen onthaasten, ik heb kunnen reflecteren op de afgelopen periode, nieuwe afspraken met mezelf kunnen maken over het scherp houden van de zaag en weer wilskracht kunnen opbouwen om mijn afspraken ook echt waar te kunnen maken. O ja, en de babykamer klaar kunnen maken natuurlijk!

 

Contactpersoon: Cor Lont