Diversiteit: makkelijker gezegd dan gedaan

14 oktober 2020, Henrike Branderhorst

De maatschappij, dat ben jij. Dat zijn wij. Jij en ik. Oud – jong – man – vrouw – gender – hetero – gelovig – gekleurd – blank – links – liberaal. Ik zou de hele pagina kunnen vullen met verschillen, met diversiteit. In onze samenleving loopt het over van diversiteit: tientallen culturen, honderden nationaliteiten, we leven samen. Allemaal deelnemers van onze maatschappij. Maar gaat het echt over al die verschillen?

Waar diversiteit volgens mij vooral over gaat, is het krijgen en creëren van gelijke kansen. Dat vraagt iets van alle partijen. Het begint met nieuwsgierigheid, naar elkaars kwaliteiten. Snel daarna komt kansen met beide handen aangrijpen. Op het gebied van genderdiversiteit (in mijn vakgebied) dienen mannen ruimte te geven en vrouwen die ruimte te pakken, zeg maar de kans grijpen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want organisaties kunnen niet over een nacht ijs gaan. Simpelweg omdat een organisatie veel meer doet dan het creëren van kansen en (daarmee) focussen op diversiteit. 

Soms gaat de praktijk van diversiteit vanzelf. In het traineeprogramma binnen TAUW is onze focus altijd al gericht op de kwaliteiten van onze nieuwe collega’s. Vanuit de markt zien we echter steeds vaker een integrale benadering van opdrachten. En in mijn technische vak is er ook steeds meer aandacht voor sociale aspecten en een duurzame leefomgeving. Dat vraagt naast technische en inhoudelijke kwaliteit ook om andere competenties en talenten. De nieuw aangenomen groep trainees combineert techniek en die integrale blik, wat onze organisatie een flinke boost geeft op het gebied van diversiteit. Dat vind ik gaaf, omdat daarmee onze organisatie een stap maakt in een meer realistische afspiegeling van onze diverse maatschappij. Niet in de laatste plaats omdat het bewijs is geleverd dat diverse organisaties beter presteren en waardecreatie optimaal vormgeven.

Ik pleit, als het gaat om diversiteit, vandaag voor twee dingen: focus en tijd. Kies een thema waarin diversiteit terug moét komen, bijvoorbeeld gender. Zo’n speerpunt is voor ons bedrijf haalbaar en geeft dus richting en rust. En de (handige!) bijvangst is dat er vanuit die richting op natuurlijke wijze ruimte ontstaat voor andere diversiteitsthema’s. En daarmee de mogelijkheid om door te schakelen naar de volgende versnelling. Zo is diversiteit geen doel op zich, maar een aanjager van het blijven verbeteren van onszelf en gelijke kansen voor iedereen.

Twee: tijd. Organisaties hoeven (en kunnen) niet in één jaar van niets naar volledig divers en inclusief. Verankering in je bedrijfsvoering, aandacht voor de consequenties voor medewerkers, en vooral door te laten zien dat je diversiteit serieus neemt, je nieuwsgierig bent naar elkaar en ernaar handelt. Dat kost tijd en dat is prima als je er maar wel continu aan blijft werken. Zo tekenden wij bij TAUW onlangs de ‘Charter Diversiteit’ van Diversiteit in Bedrijf, een project van de Sociaal-Economische Raad. Het tekenen van deze Charter betekent dat we samen, met een groot netwerk van bedrijven, bezig zijn met diversiteit. We helpen elkaar met het opzetten, uitvoeren en monitoren van onze diversiteitsplannen. Die handtekening dwingt ons dus stappen te zetten en de voortgang inzichtelijk te maken.

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.