Doe’s wat anders

21 januari 2020, Martin Doeswijk

Of ik voor het eind van het jaar nog in heel het land regionale werkconferenties PFAS wilde organiseren, werd mij eind oktober jongstleden gevraagd. Een prachtige en eervolle klus, maar wel totaal wat anders dan ik gewend was te doen. Daarom was het even wikken en wegen of het mij wel paste in deze drukke tijd van het jaar, en of het te combineren was met mijn eigen werk dat bestaat uit langlopende (Lean)projecten en strategievraagstukken vanuit mijn business unit.

Ik nam de opdracht aan. Niet alleen ‘noblesse oblige’ speelde hierbij een rol - de spreekwoordelijke krenten in de pap om onze kennis en kunde ten uitvoer te brengen - maar ook het bewust opzoeken van een andere werkwijze dan ik gewend ben, speelde mee. Volgens de leerstijlen van Kolb heb ik een duidelijke voorkeursstijl voor leren gericht op observeren en reflecteren (Ontwikkelaar en Denker). Jaloers kan ik soms zijn op Doeners, van die praktisch en doelgerichte types die opbloeien en leren van nieuwe ervaringen en situaties. Hier kwam het voor mij samen: er was voor deze klus weinig tijd om onderzoek te doen en informatie te verzamelen én de uitdaging voor mij om in het diepe te springen. En dus heb ik mijn agenda zo’n beetje leeggeveegd en ben in de vijfde versnelling gaan bellen, mailen, bezoeken afleggen, locaties regelen en zo meer, met als resultaat een hele reeks bijeenkomsten in het hele land!

Nu, twee maanden, later kan ik zeggen dat het een mooie en rijke ervaring was om eens wat anders te doen dan ik gewend was en te starten met bijna niets, in een nieuwe omgeving met nieuwe digitale systemen en ook hier hulpvaardige collega’s. En dat het een enorme kick geeft als je merkt dat je enorm veel gedaan kunt krijgen. Belangrijk ook was de backup thuis en op het werk bij Tauw. Fantastisch om te merken dat een flink deel van mijn ‘normale’ werk kon worden overgenomen door collega’s. Ook heeft het me geholpen om keuzes te maken in activiteiten. Welke zijn echt belangrijk en welke kunnen ook even wachten of zelfs afvallen?

Vanaf twintig-twintig zal de leerstijl ‘Doener’ dan ook flink hoger scoren in mijn voorkeursstijlen, voorwaar een mooie aanvulling! Ik wens iedereen voor 2020 dan ook een gelukkig Doe’s wat anders toe!

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Neem onderstaand contact met ons op