Doorbreek gewoontes en stel duurzaamheid écht centraal

Sanne de Groot

Samen met tienduizenden anderen liep ik zondag 10 maart mee in de Klimaatmars in Amsterdam. Het was koud, nat, maar supergaaf om met zoveel mensen de regen te trotseren en te lopen voor de oproep tot een beter klimaatbeleid. Het is tijd om te veranderen en om dingen anders te doen dan we gewend zijn. Ook al is dat nog niet zo makkelijk.

Week 11
Alles stond klaar en met knikkende knieën drukte ik op versturen. Voor ik het wist was onze eerste Omgekeerde Aanbesteding gepubliceerd. Daarmee werd ons initiatief een serieuze oproep aan iedereen om samen met ons nog harder te werken aan de toekomst van onze aarde. Ons initiatief is net zo eenvoudig als radicaal; overheden worden inschrijver in plaats van aanbesteder. Wij nemen initiatief voor publicatie van een uitvraag en nodigen iedereen uit om mee te doen. Wij doorlopen de ‘gewone’ aanbestedingsstappen en publiceren onze vraag.

Het begon een jaar geleden toen ik in gesprek met een collega mijn frustratie uitte over het trage tempo van verandering richting duurzaamheid. Een verandering die voor mij twee kanten kent. Enerzijds ben ik optimistisch. Ik word blij van de grote groep gemotiveerde mensen waarmee ik samen de Klimaatmars liep en krijg energie wanneer we binnen projecten met elkaar stappen zetten. Anderzijds ervaar ik veel weerstand te veranderen en vraag ik me af waarom het niet gewoon sneller en anders kan.

Zowel in aanbestedingen als projecten hebben we last van hardnekkige gewoonten en in de weg zittende processen en procedures. Daarbovenop maken twijfel en angst het ingewikkeld om te veranderen. Zelfs al weten we dat gewoonten ook suf en inefficiënt zijn. Hoe kunnen we zorgen dat duurzaamheidsambities binnen projecten wél als vanzelfsprekend worden gezien? Die vraag resulteerde in het publiceren van onze eerste ‘Omgekeerde Aanbesteding’.

Dit was niet altijd makkelijk. Vaak genoeg hebben we uitgesproken ‘wat hebben we nou weer verzonnen, gaan we dit echt wel doen?’ En telkens hebben we elkaar weer lachend verder geholpen: ‘tuurlijk, we gaan er gewoon voor!’

Tijd dus om onszelf opnieuw uit te vinden, gewoontes los te laten en duurzaamheid, samenwerking en plezier écht centraal te stellen. Elkaar continu uit te dagen om maximale vernieuwing te realiseren en hardnekkige gewoontes tegen het licht te houden. Ben jij er klaar voor om dit avontuur samen aan te gaan? In de LinkedIn groep Omgekeerd Aanbesteden vind je alle stukken.

Deze blog is reeds gepubliceerd in Cobouw

Veranderingen omtrent duurzaamheid moeten sneller!

Sparren over dit onderwerp? Neem contact op met onze adviseurs.