Echte verandering is een keuze en dat vraagt durf!

Edwin Veldkamp

Onderweg van IJlst naar Deventer rijd ik door het polderlandschap van de Noordoostpolder. Door het gebrek aan neerslag van de afgelopen weken (lees maanden) en de uitbundig schijnende zon, ziet het landschap er vroeg in de zomer al dor en geel uit. Het landschap geeft mij het gevoel door Frankrijk te rijden. Een beetje een vakantiegevoel, al realiseer ik mij maar al te goed dat ik straks gewoon weer op kantoor zit voor een overleg.

Boeren

Waar in delen van Nederland een sproeiverbod geld voor de landbouw, zijn de boeren in de polder druk bezig op het land met het besproeien van gewassen. Landbouwvoertuigen werpen grote stofwolken op. Ik verbaas mij erover dat de boeren op het warmst van de dag -het is inmiddels 26 graden- druk bezig zijn op het land. Waarom ga je op het warmst van de dag op het land aan het werk? Dat doen de Franse boeren toch ook niet? Die mijden juist de warmste momenten van de dag om op een ander tijdstip het nodige te doen.

Als gevolg van de klimaatverandering moeten wij in Nederland ook rekening houden met langere periodes van droog en warm weer, evenals felle buien met veel regen in zeer korte tijd.

Fietsendragers

Al verder rijdend, vergelijk ik in gedachten deze boeren met ouderen die in de spits de weg op gaan. Waarom gaan er elke ochtend honderden auto’s voorzien van een fietsendrager, en al dan niet twee elektrische fietsen, midden in de spits de weg op? Waarom wachten deze bestuurders niet even een uurtje om vervolgens zonder filestress te genieten van de autorit naar de start van hun fietstocht? Een uurtje wachten zodat andere weggebruikers op de toch al volle weg, zich niet ook nog druk hoeven te maken om langzaam inhalende fietsendragers?

Misschien overdrijf ik een beetje. Vroeger was het verkeersaanbod vele malen minder, en kon je ieder moment van de dag de weg op. Maar met de huidige verkeersdruk is dit niet meer mogelijk zonder het risico op file.

Keuzes

Blijkbaar is het voor zowel de boeren als voor de ouderen onder ons lastig aanpassen aan de veranderende omstandigheden, of het nu gaat om verkeer of om klimaat. Terwijl ik dat denk, realiseer ik mij dat ik mogelijk niet zo veel anders ben dan deze boeren en ouderen. Ook ik verander niet snel. Zelf ben ik onderweg van IJlst naar Deventer, een rit van 116 km voor een overleg van een kleine drie kwartier. Ik kom vlak langs mijn woonplaats en kan dus ook de keuze maken om de afslag naar huis te nemen en daar via Skype aan te sluiten bij de vergadering. Een keuze die mij inclusief terugreis vanuit Deventer naar huis een kleine 90 km reizen bespaart. Maar ik maak deze keuze niet.

Waarom maak ik deze keuze niet? Waarom kies ik niet voor de oplossing die mij tijd scheelt en die ook nog eens beter is voor ons milieu? Waarom pas ik mij niet aan en houd ik vast aan iets wat eigenlijk niet meer van deze tijd is? Waarom lijk ik toch meer op die boer en die oudere weggebruiker met fietsendrager dan mij lief is?

Durf

Iedereen die dit leest, kan een mening hebben over mijn keuze om door te rijden naar kantoor. En dat mag uiteraard, maar spiegel deze keuze ook eens aan de keuzes die jij maakt!

  • Zijn wij écht bereid om te veranderen en ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden?
  • Durven wij nu keuzes te maken die passen bij de uitdagingen waar we met zijn allen voor staan? Uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, van veiligheid, van gezondheid en van duurzaamheid.
  • Durven wij kritisch te kijken naar producten en leveranciers die ons al jaren bedienen? En naar hun mate van duurzaamheid en van circulariteit?
  • En durf jíj innovaties in projecten toe te laten die toekomstbestendig zijn en bijdragen aan bijvoorbeeld klimaatadaptatie?

Op 26 en 27 september vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats. Ik nodig u uit om bij de stand van Tauw (stand 4.4.48) langs te komen om te ervaren wat onze visie is op een duurzame, gezonde, klimaatadaptieve en participerende leefomgeving. En om te zien welke keuzes wij maken!

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.