Een feestelijke blik op samenwerking

17 juli 2019, Sanne de Groot

Spullen gepakt, tent in de auto en onderweg naar het Graspop festival. Tijd voor een feestje! 135.000 bezoekers bouwen in een paar uur tijd de weilanden van Dessel om tot een heus festivaldorp. En dat in een sfeer van gezelligheid en saamhorigheid. Iedereen helpt elkaar met lastige tenten of te zwaar beladen karretjes. De gemene deler? Genieten van goede muziek met gelijkgestemden.

Waarom gaat samenwerken en plezier hebben op een festival, met een enorme groep vreemden, zo makkelijk, terwijl dit in projectteams nog te vaak moeizaam verloopt? Aan de gemene deler ligt het niet, die is in deze projecten enorm sterk: we werken met plezier aan mooie, toonaangevende projecten die bijdragen aan een duurzaam, klimaatbestendig en circulair Nederland. En daarmee geven we invulling aan de principes uit de Marktvisie: ‘We streven met onze samenwerking in de gehele keten naar een succesvol project en trots, vakmanschap en plezier in ons werk. De basis daarvoor ligt in het elkaar kennen en weten te vinden, het begrijpen van elkaars intenties en verwachtingen, het waarderen van elkaar en het hebben van vertrouwen in wat we doen’.

Toch maak ik vaak mee dat de samenwerking stroef verloopt, of dat het plezier in de projecten ontbreekt. We gaan er dan bijvoorbeeld vanuit dat we niet dezelfde doelen nastreven, dat anderen enkel hun eigen belang voor ogen hebben. En dus praat je al snel langs elkaar heen. Of, erger nog, we doen alsof alles goed gaat terwijl we mogelijkheden zien om dingen beter te doen. We maken issues niet bespreekbaar en vermijden discussies om de sfeer niet te verpesten.

Maar moet alles perfect verlopen om plezier te hebben? Op Graspop waren er lange wachtrijen (in 30 graden met nauwelijks schaduw en beperkte waterpunten), maar de muziek en sfeer maken dat je zelfs dáár plezier hebt. Sterker nog, soms heb je de leukste gesprekken over vaak verrassende onderwerpen en leidt die normaal zo vervelende wachtrij tot interessante en onverwachte verbinding met anderen.

In samenwerking zullen er altijd belemmeringen zijn. Het gaat erom die belemmeringen niet te vermijden, maar samen te zoeken naar passende oplossingen. Niet doen alsof alles goed gaat, maar juist het gesprek aan gaan en zo belemmeringen omzetten in kansen.

 

Heeft u vragen over dit blog?