Eindelijk weer eens een échte zomer, toch?!

Edwin van der Strate

Voor veel gebieden in Nederland was afgelopen juni de droogste maand sinds het begin van de metingen in 1901. Lekker toch?! Eindelijk weer eens een echte zomer! En de weersvoorspelling vertelt ons dat het sowieso de komende anderhalve week nog zonnig, zomers weer blijft. Maar is dat nou wel iets om alleen maar blij van te worden?

Zomers weer

Ik kijk de laatste tijd een beetje met een dubbel gevoel naar het weerbericht. Natuurlijk, ook ik geniet van het warme weer; het opblaaszwembad staat in de tuin en ik zit regelmatig samen met mijn vrouw tot ’s avonds laat op het terras te genieten van een goed glas wijn. Maar toch maak ik me zorgen. Want dit warme weer heeft - naast hittestress - een keerzijde: droogte.

Die aanhoudende droogte zorgt namelijk niet alleen voor ‘zomerse koppen’ in de krant. De voorpagina’s zijn inmiddels ook gevuld met berichten over bosbranden, dalende grondwaterstanden, oproepen tot spaarzaamheid wat betreft (drink)water en een (gedeeltelijk) sproeiverbod voor de landbouw.

Gevolgen van klimaatverandering

Het klimaat verandert, met als gevolg extreme (piek)neerslag aan de ene kant en lange periodes van droogte aan de andere. Maar wat betekent dat nou voor onze leefomgeving, voor ons drinkwater en voor de landbouw? Als je de neerslaggemiddelden erop naleest, dan lijkt er niet zoveel aan de hand. Maar is een gemiddelde nog wel representatief als we zo vaak te maken hebben met extremen? En hoe kun je goed inspelen op onvoorspelbare, maar steeds vaker optredende, droge periodes?

Afkoppelen regenwater

Eerlijk gezegd: er is geen ‘wondermiddel’. Klimaatverandering vraagt om een gedragsverandering van ons allemaal (overheid én burger). Een mooi voorbeeld van zo’n gedragsverandering is het afkoppelen van regenwater. Door de regenpijp af te zagen (afkoppelen) verdwijnt regenwater niet langer rechtstreeks in het riool, maar wordt het opgenomen door het groen in de tuin. Ook kan het water opgeslagen worden in bijvoorbeeld de vijver of een regenton. Hierdoor raakt het riool minder snel overbelast en staan straten minder snel blank.

Bijkomend voordeel: het opgeslagen water kan vervolgens in een periode van droogte gebruikt worden voor het bewateren van planten in de tuin. Ook de auto hoeft op deze manier zijn wekelijkse wasbeurt niet te missen.

Een druppel op de gloeiende plaat?

Toegegeven, er is meer nodig om de problemen als gevolg van klimaatverandering aan te pakken. Maar het afkoppelen van regenwater is een eenvoudig begin; iets wat iedereen die een tuin bij het huis heeft kan doen. En misschien nog wel belangrijker: het creëert bewustwording.

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.