Ervaringen om nooit meer te vergeten

Pieter Diekema

Toen ik bij Tauw (de gemalenbouwer van Nederland) kwam werken, heb ik de technische tekeningen van gemaal De Waterwolf opgezocht en trots aan mijn oma laten zien. Toen ik vroeger bij mijn oma onder het genot van een glaasje ranja en een krakeling aan de keukentafel zat, vertelde mijn oma namelijk weleens verhalen van vroeger. Op 5 november 1920 werd in Lammerburen, een gehucht vlakbij Groningen, gemaal De Waterwolf door koningin Wilhelmina geopend. Op 92-jarige leeftijd wist mijn oma nog in geuren en kleuren te vertellen dat ze als klein meisje met haar schoolklas naar de feestelijke opening van het gemaal was geweest.

Kleine kunstwerkjes

De technische tekeningen die ik liet zien, waren echte kunstwerkjes met sierlijke letters. Het gemaal was tot in de kleinste details uitgetekend. Echter, de schoonheid die ik in deze tekeningen zag, ging totaal aan mijn oma voorbij. Omdat ze niet technisch onderlegd was, zeiden de maten haar eigenlijk niets. Ze moest zo’n gebouw in het echt zien om te begrijpen wat die knappe ingenieurs bedacht hadden.

3D Super Nintendo

De eerste keer dat ik kennis maakte met 3D was in 1993, toen ik het spelletje Star Fox op de Super Nintendo speelde. Erg primitief in vergelijking met de computerspellen van tegenwoordig, maar ik was toen gigantisch onder de indruk. Dit had ik nog nooit gezien! Je vloog met een ruimteschip door driedimensionale vormen waarbij je echt diepte waarnam. Ik zou mijn eerste ervaring met 3D nooit meer vergeten…

Pionieren

Het laatste in 2D uitgetekende gemaal ligt alweer ver achter ons, net als de tijd waarin we pionierden met 3D ontwerp in AutoCAD. Kortgeleden was Tauw weer betrokken bij de bouw van een gemaal. De tijd van pionieren met 3D-visualisatie is aangebroken.
Gemaal De Schans op Texel is het eerste ontwerp dat iedereen op zijn eigen smartphone in 3D kan bekijken. In augmented reality is het gemaal van alle kanten te bekijken, inclusief de ondergrondse infra. Door op bolletjes te klikken, kunnen we een scherm openen waarop informatie uit het Bouw Informatie Model (BIM) wordt getoond.

De overstap van augmented naar virtual reality duurde niet lang. Met een VR-bril op is het nu mogelijk om door het ontwerp te lopen. Nu is het ook voor mensen zonder technische achtergrond mogelijk om zich een beeld te vormen bij een technisch ontwerp.

Onuitwisbaar

De eerste keer dat ik virtueel door dit ontwerp liep, zal ik ook nooit meer vergeten. Nog voordat het gemaal gebouwd is, beleef je het ontwerp al. Je krijgt een idee van de afmetingen en zelfs van de schaduwwerking rondom het gemaal, doordat dag en nacht realistisch zijn nagebootst.

Terugkijkend op de verhalen van mijn oma en de relatief recente introductie van 3D, hebben we grote stappen gemaakt. Één ding denk ik zeker te weten: de eerste keer dat je een ontwerp in VR beleeft, is zo’n moment dat je nooit meer vergeet. Net zoals mijn oma nooit vergeten is hoe ze onder de indruk was van de opening van één van de grootste gemalen van Nederland.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.