Excellent = Vallen × Leren

Martin Doeswijk

Eén week per jaar kun je me vinden op mijn snowboard in de Alpen. Vooraf voel ik de spanning of ik het nog wel kan, na de eerste afdaling en de eerste soepele bochten verlang ik al naar verse Tiefschnee en in de loop van de week probeer ik mijn grenzen te verleggen met een sprongetje van een schans of het glijden over een rail. Soms wordt mijn overmoed afgestraft met blauwe plekken. Maar de extase van een gelukte sprong of een succesvolle glijpartij over een rail maakt dat ik weer wil.

Wie kent dit niet: het geluksgevoel van twaalf overwinningspunten bij Kolonisten van Catan, het maken van de winnende goal of het binnenhalen van een zo vurig gewenste opdracht. Daartegenover staat het gevoel van verliezen omdat je strategie doorzien wordt, je inzet gekeerd of de opdracht gegund aan een ander. En dan staat je wat te doen. Nieuwe speltactieken uitproberen, eindeloos trainen op je traptechniek of proberen de klantvraag de volgende keer weer als beste te doorgronden.

Dit heet Kaizen en is hoe het werkt in de ideale wereld. We plannen, voeren uit, evalueren en proberen met het geleerde het beter te doen dan de vorige keer. Elke dag weer. Toch is de werkelijkheid vaak anders. Hier leer ik veel van, simpelweg door goed om me heen te kijken. Zoals de review van vier jaar kabinetsbeleid dat geschreven werd voor de naderende Tweede Kamer-verkiezingen (NRC, 13 januari 2017 ), waaruit blijkt dat geplande voornemens vaak niet verder komen dan evalueren. De Kaizen is niet volledig. Het gevoel onbevredigend. En de keuze op wie we moeten gaan stemmen blijft bij veel mensen langer uit dan ooit. Zo leren we het ook nooit.

360º feedback
Deze derde week van het nieuwe jaar ben ik in Veldhoven samen met mijn medecursisten van de opleiding Master in Business Learning. Onderdeel van dit leerblok is een 360º feedback van een behoorlijk aantal collega’s. Voorafgaand aan het uitdelen van de resultaten, voelde ik de spanning, net als het moment voor mijn eerste snowboardafdaling. Complimenten doen me goed. Als zich ook verbeterpunten (delta’s in het jargon van Learn ) aandienen, is mijn eerste reactie er een van lichte weerzin: heeft collega X de vraag wel goed begrepen? Maar al snel wordt duidelijk dat deze ene rake observatie of het belichten van een minder goede eigenschap een echt cadeau is. Het is de opmaat naar excellentie.

Op de training zijn we met ongeveer veertig mensen. Bij Tauw met ruim duizend. We staan allemaal vol in de leerstand en het resultaat dat we nastreven is excellentie. Hoewel we zo nu en dan vallen, is ons potentieel immens. Immers, het product van vallen vermenigvuldigd met leren is excellent.

En deze winter?
Eind februari ga ik met mijn beste vrienden langlaufen in Noorwegen. Lang vond ik dat maar een suffe sport. Nu kijk ik er naar uit iets nieuws te leren en ben ik nieuwsgierig of ik wel op die lange latten kan blijven staan, laat staan de ‘diagonaalpas’, ‘dubbelstok’ of ‘visgraattechniek’ onder de knie kan krijgen.
Vanzelfsprekend ga ik mijn feedbackcadeaus uitpakken: de moed om nieuwe dingen te doen, meer creativiteit te tonen, duidelijker aan te geven waar ik voor sta en mijn passie te tonen, en mijn collega’s meer te betrekken bij plannen.

En op 15 maart, vijf dagen voordat de winter eindigt, zal ik gaan stemmen. Bij mijn keuze zal ik extra goed letten of ‘mijn’ partij de kunst van het vallen en leren beheerst.

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.