Hasta la vista, baby!

Mark Scheepstra

De veertigplussers onder ons kennen vast de film Terminator 2 uit 1991 nog wel. Met een budget van 100 miljoen dollar was dit destijds de duurste film ooit gemaakt. Herinner je je de 'vloeibaar metalen' Terminator nog die iedere gewenste vorm kon aannemen? De scènes met deze Terminator waren goed voor een Oscar voor beste visuele effecten. Nu zit het gereedschap om dit effect fotorealistisch te creëren standaard in de software die we gebruiken voor onze projecten met Virtual en Augmented Reality.

Toekomstig gemeengoed

Bewoners van een straat vrij laten rondlopen in een virtuele nieuwe versie van de eigen straat die ingericht wordt, is al bijna gemeengoed. Een mooie toepassing van VR, die ook echt helpt het participatieproces te verbeteren.

In 1991 werden we verrast door technieken die ineens mogelijk bleken. Nu vinden we zaken normaal waarvan we in 1991 nog niet konden bevroeden dat ze ooit zouden gebeuren. Hoe zal het over nog eens 27 jaar zijn?

Generative design

Een ontwikkeling die de potentie heeft veel impact te hebben op het ontwerpproces is generative design. In de meer objectgerichte ontwerpwereld (denk aan bijvoorbeeld consumentenproducten en mechanische onderdelen) begint men voorzichtig generative design toe te passen. Enkel de eisen aan het product, de materiaaleigenschappen en de productiewijze worden aan het programma gegeven, waarna het programma met mogelijk duizenden verschillende ontwerpen komt die allemaal aan de gestelde eisen voldoen.

De applicatie doet dus het ontwerpwerk, past daarbij richtlijnen toe en test het ontwerp op maakbaarheid en sterkte. Dat hadden we in 1991 niet kunnen bedenken! Een mooi bijverschijnsel is dat de ontwerpen er eigenlijk heel organisch en natuurlijk uitzien.

Ik laat me verrassen

Zitten we in 2045 eigenlijk nog wel achter ons bureau om met onze technische kennis de leefomgeving in te richten van mensen die we niet kennen? Of werken we dan juist samen met die mensen met technieken waarvan we nu nog niet kunnen bevatten dat ze eraan zitten te komen?

Ik denk dat laatste en ik kan niet wachten!

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.