Het Nederlandse weer: meer dan small talk

Edwin van der Strate

Het is ons favoriete small talk onderwerp en ook deze zomer kon je er niet omheen: het weer. De media stonden er bomvol mee, en dan heb ik het niet over de dagelijkse weerberichten. Eerst de extreme neerslag in juni, die een groot deel van Limburgse kassen - en bijbehorende gewassen – verwoestte. Toen de ‘statistisch slechte zomer’ die ons Nederlanders het recht gaf écht te klagen over het weer. Maar voordat we daar goed en wel mee bezig waren zaten we midden in warmterecord brekende hittegolven.

Dat het weer steeds extremer wordt weten we allemaal. Maar nadenken over de gevolgen doen we eigenlijk alleen wanneer we ’s nachts niet kunnen slapen van de warmte. Of wanneer onze kelders ondergelopen zijn omdat de riolering de zoveelste hoosbui niet aan kan. En dit gebeurt helaas steeds vaker.

Het weer is dus al lang niet meer alleen small talk. Sterker nog, het staat zeer hoog op de gemeentelijke agenda. Dit blijkt ook uit de diverse City Deals. Maar hoe nu verder? Hoe richt je een stad klimaatbestendig in, zonder dat ons begrotingstekort Amerikaanse waarden aanneemt?

Slimme maatregelen & bewustwording
Met behulp van hittestress- en wateroverlastkaarten kunnen de gevolgen van klimaatverandering letterlijk en figuurlijk in kaart gebracht worden; ze laten zien wat de klimaatverandering teweegbrengt en waar in de stad problemen met hitte en wateroverlast ontstaan.

Met een ogenschijnlijk simpele maatregel als het toevoegen van ‘groenstroken’ in de stad, kunnen we de (gevoels)temperatuur verlagen. Diezelfde groenstrook kan tijdens een hoosbui overtollig regenwater absorberen. Uiteindelijk is het klimaatrobuust maken van een stad niet zozeer een technisch hoogstandje, maar het vereist wel een bewustwording van alle betrokken partijen. Alleen zo kan er rekening gehouden worden met het klimaat bij het ontwerp en de (her)inrichting van de openbare ruimte.

Dat het niet duurder hoeft te zijn dan de traditionele (her)inrichting heeft Tauw samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) laten zien in het voorbeeldenboek klimaatbestendige inrichting.

Voorkomen is beter dan genezen
Tauw anticipeert op klimaatverandering; we brengen dit actief bij onze opdrachtgevers onder de aandacht en houden er rekening mee in onze ontwerpen (maatwerk). Zo zorgen we ervoor dat onze kelders geen zwembaden worden. Zo zorgen we voor een toekomstbestendige leefomgeving! Bezoek ons tijdens de Dag van de Openbare Ruimte, of bekijk onze website voor meer informatie over het klimaatbestendig inrichten van steden.

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.