Hoe carnaval bijdraagt aan toekomstbestendige steden

20 februari 2020, Ralph van Roessel

Als fanatieke carnavalsvierder weet ik dat carnaval vooral een feest is van verbinding. Je spreekt mensen die je anders nooit zou spreken en dat leidt, naast veel plezier, tot bijzondere ontmoetingen en nieuwe initiatieven. En laten dat nou net zaken zijn die de komende jaren cruciaal zijn voor de bouw- en infrasector.  

In een eerdere column heb ik de bouw en infra al eens meer zelfbewustzijn en trots toegewenst. Het realiseren van slimme, energieneutrale en toekomstbestendige steden zal immers voor een groot deel van onze sector afhangen. De realisatie van deze uitdaging kunnen we echter niet alleen. Daarom denk ik dat we als sector enorm gebaat zijn bij een wat meer carnavaleske levenshouding. Een houding waarin je openstaat voor nieuwe kennismakingen, voor inzichten vanuit een compleet ander perspectief en voor samenwerkingen die op het eerste gezicht helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Het is cruciaal dat we als sector ook leren samenwerken met ‘vreemde eenden’ zoals data-analisten, omgevingspsychologen, softwareontwikkelaars en energiespecialisten. Enkel als we nieuwe initiatieven met professionals uit compleet andere sectoren leren starten, kunnen we onze steden toekomstbestendig maken.

Een belangrijke uitdaging voor de komende jaren is dus om vooral op zoek te gaan naar ‘nieuwe’ ontmoetingen. Te stoppen met netwerkbijeenkomsten met partijen die we al jaren kennen en waarvan we dus helemaal niets nieuws leren. Juist op zoek gaan naar gelegenheden waar we volstrekt onbekende en ‘andersoortige’ mensen en bedrijven ontmoeten. Bedrijven die ons inspireren, die anders tegen zaken aankijken en die kennis en kunde bieden waardoor we gezamenlijk kunnen innoveren.

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat dit soort ontmoetingen, ook buiten de carnavalsperiode, zowel leuk als heel zinvol kan zijn. Het is zeker niet altijd makkelijk om op zoek te gaan naar de verbinding met een onbekende uit een andere wereld, maar het is wel een competentie die we heel snel moeten leren ontwikkelen.

Voor diegenen die dit – net als ikzelf – soms lastig vinden, heb ik overigens goed nieuws. Komend weekend ben je van harte welkom in plaatsen als Oeteldonk, het Kielegat of mijn eigen Tullepetaonestad waar je naar hartenlust kunt komen oefenen!

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.