Inkopen met impact: ook de laptop(tas) kan meer circulair

02 februari 2021, Jurgen Ooms

Het is de Week van de Circulaire Economie, een goed moment om een mooi initiatief binnen onze interne bedrijfsvoering onder de aandacht te brengen. Eens in de paar jaar worden onze laptops opnieuw aanbesteed. Met in totaal meer dan 1200 medewerkers die een laptop krijgen, kunnen we dan ook bepaalde eisen stellen aan onze leveranciers. Gelukkig heeft ook onze ICT-afdeling duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. Daarom kreeg ik enkele jaren geleden de vraag van onze ICT-collega en teammanager Maarten Willemsen of een laptop met een koolstof behuizing eigenlijk wel recyclebaar is.


Recyclen van laptops met koolstof behuizing

Nou, dat viel nog knap tegen.. Zover ik wist worden thermoharders (kunststoffen die bij verwarming niet smelten) al nauwelijks gerecycled. En als je die thermoharders dan ook nog eens met koolstofvezels gaat versterken dan wordt het helemaal lastig. In Nederland was toen geen enkele partij die koolstof-versterkte kunststoffen kon recyclen en eigenlijk vonden we ook niets in de rest van Europa. Helaas voor de leverancier van deze laptops met koolstofbehuizing viel de keuze dus op een andere partij.

Begin van dit jaar kreeg ik weer een berichtje van Maarten: “Hey Jurgen, weet je nog dat we het een paar jaar geleden over koolstof behuizingen van laptops hadden?” Wat bleek.. ook onze huidige leverancier kwam nu met koolstof behuizingen voor de laptops. Maar na enige discussie en internetonderzoek kwamen we er achter dat het hier ging om koolstofvezels die al gerecycled zijn.

Hoe dit zit? In de auto-, rail- en aeroindustrie kan het toepassen van koolstof veel energie schelen doordat het lichter is en toch even sterk. Nadeel was echter dat het veel koolstofvezelafval opleverde, dat vaak op de stortplaats belandde. Tegenwoordig stopt de laptopfabrikant dat koolstofvezelafval in zijn laptops, zodat het niet verloren gaat. En nog veel belangrijker; inmiddels zijn er al meerdere partijen die deze met koolstof versterkte kunststoffen kunnen recyclen. Eén daarvan bedrijft, naar eigen zeggen, de eerste en grootste recyclingfabriek in Engeland. En ook in Duitsland zitten spelers die koolstof kunnen recyclen. Daarom is een met koolstof versterkte laptop tegenwoordig geen showstopper meer.

 

Laptoptas van gerecyclede PET-flessen

Verder liet Maarten me ook nog weten dat hij aan het kijken is naar laptoptassen van gerecycled materiaal. In het exemplaar dat hij onlangs ontvangen heeft, gaan maar liefst 26 PET flessen. Inmiddels is hierin een keuze gemaakt en worden de laptoptassen van gerecyclede PET-flessen binnenkort binnen TAUW uitgerold. En dat doet mij eraan denken dat ik nog eens moet kijken of we van onze eigen bedrijfskleding wellicht ook laptoptassen kunnen laten maken.

 

Wilt u meer weten over het recyclen van afvalstoffen? Kijk dan op onze pagina Afvalbeheer.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.