It’s all about the mix

26 juni 2019, Henrike Branderhorst

Ik ben een vrouw en ik ben CEO. Dat lijkt een triviaal statement, maar deze combinatie is niet zo vanzelfsprekend. Slechts 15% van Nederlandse CEO’s is vrouw. Ook bij Tauw Nederland zijn de verhoudingen scheef: gemiddeld is 30% vrouw.

Misschien niet verrassend voor een technisch georiënteerde organisatie als een advies- en ingenieursbureau. Schokkender vind ik dat het aandeel vrouwen na een instroom van 40%, volledig scheef trekt naar minder dan 10% in de top van alle functies. Voor elke tien mannelijke projectleiders hebben we één vrouwelijke; van elke tien teammanagers, is er één vrouw.

Dit is niet meer van deze tijd en zonde bovendien! Zonde voor de vrouwen met al hun talenten, zonde voor de mannen met wie ze werken. We laten als bedrijf een enorme talentenpool onderbenut. En dat in een markt waarin vraagstukken steeds complexer worden, de maatschappij divers is en grote krapte op de arbeidsmarkt gevoeld wordt. Een diversiteit aan mensen qua achtergrond, gender, leeftijd, cultuur, karakter en stijl is noodzakelijk voor een duurzame toekomst van ons bedrijf.

We zijn in potentie eindeloos rijk in verschillen. Daarom maak ik mij sterk voor de uitrol van ons nieuwe beleid voor diversiteit en inclusie. En kijk uit naar een steeds gemêleerder organisatie. Diversiteit is de mix, inclusie is dat de mix ook werkt.

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Neem onderstaand contact met ons op