Kerst 2020: dineren van restaurant aarde

16 december 2020, Henrike Branderhorst

Kerst 2020 wordt een feest zonder zoenen, maar met zoomen. Ik stel me zo voor dat we als gezin het kerstdiner verrijken met een zoomgesprek met mijn familie. Even contact, samen een kerstverhaal lezen en toasten op onze gezondheid. Want corona of niet, verbinding is wat ons mensen drijft. Warmte, geborgenheid, ondertussen genietend van het beste dat restaurant aarde ons brengt.

Restaurant aarde? Ja, want we eten allemaal elke dag uit dit voortreffelijke wereldrestaurant. Ik bedacht dit toen ik de documentaire ‘Kiss the ground’ keek, naar aanleiding van de Wereldbodemdag op 5 december jl. Op die jaarlijks terugkerende dag vragen wereldwijd honderden organisaties aandacht voor de waarde van onze bodem. Hun (en óók die van TAUW) overtuiging: onze bodem is ons natuurlijk kapitaal, dé sleutel tegen klimaatverandering en cruciaal voor het behoud van onze planeet. Dit klinkt wat abstract, daarom trek ik het dicht naar onszelf toe: de bodem is letterlijk onze voedingsbodem en essentieel voor de voedselvoorziening, nu en in de toekomst.

Concreter kan niet. Komende kerst eet je misschien een stoofpeer of appelmoes. Stel je voor dat het kerstdiner van onze kinderen straks zonder die vruchten zal zijn. Insecten zoemen dankzij een gezonde bodem. Zonder bijen geen appels en peren. Dan kom ik bij de vraag: wie zorgt er voor een goed bodemklimaat en dus een goede bodem? Het antwoord is simpel, jij en ik! Dat vraagt om actie. Bijvoorbeeld: zaai waar het kan in je tuin wat bloemzaad. Goed voor insecten en de bodem.

Tijdens kerst 2019 was corona nog ver weg van onze gedekte tafels. En we hebben gezien hoe we in slechts één jaar een nieuwe werkelijkheid kunnen creëren. Thuiswerken, afstand houden, online vergaderen, geen diners buitenshuis, minder familiaire contacten en ga zo maar door. We kunnen dus wel degelijk in de versnelling, iets wat ook écht nodig is met onze bodem. De bodem leeft (maar voor hoe lang nog?) en vraagt de komende jaren al onze zorg. Want bodem- en biodiversiteit horen bij elkaar, eigenlijk net zoals kerst en familie.

Ik wens je een gezellige en goede kerst toe. Met twee wensen. Kus de grond én werk mee aan een gezonde bodem. Dáár ga ik me in 2021 sterk voor maken. In het groot bij TAUW en in het klein in m’n tuin.  

  

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.