Laaghangend fruit een tantaluskwelling? Eerste stappen naar een duurzame organisatie

04 februari 2020, Jurgen Ooms

Als mensen mij vragen hoe ze hun bedrijf kunnen verduurzamen of meer circulair kunnen maken, dan raad ik ze altijd aan om te beginnen bij het laaghangend fruit: acties die met weinig inspanning al tot een vermindering van de milieu-impact leiden. Vaak lopen ze al jarenlang met ideeën in hun hoofd die snel tot verduurzaming kunnen leiden en ook nog eens geld opleveren. En toch gebeurt er niets mee. Een tantaluskwelling: je denkt dat het kan, maar toch lukt het niet om het op gang te krijgen.

Door het laaghangend fruit te plukken, zet je als organisatie een eerste stap in de zoektocht naar verduurzaming. In deze blog beschrijf ik met drie voorbeelden hoe we dit bij Tauw gedaan hebben en daarmee vier ik ook onze successen. Want eenmaal op weg naar een duurzame organisatie is het goed om af en toe terug te kijken en jezelf te realiseren dat er wat te vieren valt.

Drie voorbeelden van verduurzamen

 1. Refurbishen van bureaustoelen (tot het écht niet meer kan)
  Bij Tauw krijgen we pas nieuwe bureaustoelen als we echt geen nieuwe onderdelen meer kunnen krijgen voor de oude stoelen. Hoewel bureaustoelen gemiddeld een levensduur van 6 à 7 jaar hebben, gaan de onze inmiddels al zo'n 15 à 20 jaar mee. Hoe? Door bij slijtage onze stoelen van nieuw schuim en nieuwe bekleding te voorzien en door kapotte onderdelen te vervangen. Maar omdat dit laatste steeds moeilijker wordt, krijgen we nu nieuwe stoelen. Maar deze worden niet allemaal in één keer vervangen. Onderdelen van kapotte stoelen gebruiken we nog om andere kapotte stoelen te repareren. En onze nieuwe stoelen zijn naast ergonomischeaspecten, natuurlijk weer uitgezocht op hun lange levensduur. Zo gaan milieu en financiën hand in hand.

 2. Recyclen van koffiebekertjes
  Omdat we vinden dat de kwaliteit van de koffie bij een kennisorganisatie als de onze buiten kijf staat, hebben wij gekozen voor een koffieleverancier die lekkere koffie levert voor onze automaten. Dat verplichtte ons helaas om ook de bekertjes af te nemen bij deze leverancier, die gebruikte exemplaren niet terugneemt. En dat vonden we zonde, want uit een afvalanalyse op ons kantoor in Deventer kwam naar voren dat een groot deel van het restafval uit koffiebekers bestond. Daarom werken we sinds een aantal maanden samen met Bekervriend. Deze organisatie zorgt ervoor dat de bekers bij ons worden opgehaald met een elektrische auto (voor de bakfietskoerier was het aantal helaas te groot) en vervolgens worden gerecycled. Dat betekent dubbele winst. Winst voor het milieu omdat de materialen niet worden verbrand, en winst voor mijn aandelen omdat onze afvalkosten sterk zijn afgenomen.

  Trouwens, over de bakfietskoerier gesproken: vanaf deze week laten we de post van en naar vijf van onze kantoren door een fietskoerier leveren.

 3. Recyclen van stukken peilbuizen
  Zo’n 35 van onze veldmedewerkers zijn dagelijks in Tauw ;) om bodem- en grondwatermonsters te nemen. En daarvoor plaatsen ze heel veel peilbuizen. Die buizen zijn soms wat langer dan nodig is, omdat je niet altijd van te voren weet wat je precies op de locatie aantreft. De stukken peilbuis die boven maaiveld uitsteken, worden in de regel afgezaagd om gevaarlijke obstakels te voorkomen. In het verleden hebben we, via het Buizen Inzamel Systeem van BureauLeiding, al eens gekeken naar de mogelijkheden om zaagstukken te recyclen. Dat draaide destijds op niets uit, omdat we geen ruimte hebben om een grote container (30 m3) te plaatsen.

  Het idee bleef echter wel in m’n hoofd spoken. En toen ik een documentje over het verduurzamen van ons veldwerk onder ogen kreeg, heb ik nog eens een balletje opgegooid bij een collega van facilitair. Wat nu als we de buizen gemakkelijk af kunnen geven bij onze leverancier? Daarna ging het opgegooide balletje rollen, en al na twee dagen kreeg ik te horen dat er om de hoek bij onze veldwerklocatie in Deventer een leverancier van buizen was gehuisvest met een recyclingsbak waarin we onze zaagstukken kwijt kunnen. Hoe mooi kan je het krijgen? Voor ons een mooie stimulans om te kijken of we dit ook op andere veldwerklocaties voor elkaar kunnen krijgen. Goed voor het milieu en de portemonnee nu we de zaagstukken niet meer via onze afvalverwerker met het restafval laten afvoeren.

   

   

  Veel mogelijk met weinig inspanning

  Bovenstaande voorbeelden laten zien dat de crux bij verduurzamen in veel gevallen in beter inkopen zit. Wij kopen alleen bureaustoelen die kunnen worden gerepareerd en kopen onze peilbuizen in bij een organisatie die lid is van BureauLeiding, waardoor wij de mogelijkheid hebben om de zaagresten gratis af te geven.

  Ook wil ik met deze voorbeelden laten zien dat het mogelijk is om met weinig inspanning toch een behoorlijk resultaat te bereiken. Dat het niet bij een Tantaluskwelling hoeft te blijven wanneer je een simpel idee hebt om je bedrijfsvoering te verduurzamen.

  En mocht de wind het laaghangend fruit net buiten je bereik blazen? Bekijk dan onze pagina over Circulaire Economie of bel me, dan buig ik de takken wat naar je toe.

  Gratis adviesgesprek* 

  Werkt u bij de overheid of een (industrieel) bedrijf? En hebt u een concrete casus waarbinnen u aan de slag wilt gaan met circulaire economie, maar vindt u het lastig om hiermee te starten? Vul dan onderstaand formulier (zo gedetailleerd mogelijk) in, dan neemt een expert van Tauw contact met u op. De eerste tien inschrijvers zullen we uitnodigen voor een gratis verkennend adviesgesprek (op één van onze kantoren of via Skype), waarin we een aanpak voor uw vraagstuk zullen adviseren.  * Wees er snel bij, want we geven maximaal 10 gratis adviesgesprekken weg en op = op. Tijdens dit gesprek zal één van onze specialisten op het gebied van circulaire economie - op basis van de door u aangeleverde casus - een globale aanpak adviseren. Hiermee krijgt u inzicht in de stappen die u kunt doorlopen om circulaire economie binnen uw organisatie van de grond te krijgen.We behouden het recht om casussen die naar ons inzicht onvoldoende concreet zijn, af te wijzen.

  Uw gegevens worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen in het kader van ‘gratis adviesgesprek circulaire economie’. Als het tot een adviesgesprek komt, nemen we uw gegevens op in ons CRM. Als dit niet het geval is, zullen wij uw contactgegevens verwijderen.