Laaghangend fruit en quick wins

Edwin Veldkamp

Afgelopen week reed ik op de A1 bij Deventer. Op zo’n zeldzaam vroeg tijdstip dat je nog door kunt rijden op de Nederlandse snelwegen. Op de radio werd een nummer gedraaid van Coldplay. Ik hoorde de zanger zingen: ‘When you get what you want, but not what you need’. Zelden blijven songteksten mij bij, maar deze blijft in mijn hoofd rondzingen.

Deze zin verwoordt namelijk het gevoel dat ik krijg bij populaire termen als ‘laaghangend fruit’ en ‘quick wins’. Je krijgt wat je wilt, maar niet wat je nodig hebt. In de laatste maanden van het jaar dienen er traditioneel nog allerlei potjes opgemaakt te worden. In een tijd waarin energiebesparing en duurzaamheid meer dan ooit een rol spelen, worden deze potjes niet zelden ook voor deze doelen gebruikt. Mooi natuurlijk om daar met een restant budget nog een extra slag in te maken, maar kiest u dan voor laaghangend fruit als beste optie?

Maximaal resultaat
Ook onlangs waren er weer mooie (verlichtings-) projecten en initiatieven in het nieuws met grootse doelstellingen, maar de eerste stap bestond uit de ‘quick wins’. Waarom richten we ons in projecten op snel te boeken resultaten als we óf het einddoel nog niet compleet helder hebben, óf het einddoel misschien wel helder hebben, maar de weg er naartoe nog niet bekend is? Doen we dit voor een manager? Of voor de wethouder zodat hij of zij er snel mee kan scoren? Voor de publieke opinie? Wat drijft ons tot dit soort korte termijn acties?
Natuurlijk kunnen ‘laaghangend fruit’ en ‘quick wins’ positief bijdragen aan het eindresultaat, maar niet zelden halen we door dit soort korte termijnoplossingen niet het maximale resultaat.

Appeltaart
Wij hebben al een paar jaar een appelboom in onze tuin. Appels had de boom nog niet voortgebracht, maar toen dit voorjaar de boom opnieuw volop in de bloesem stond, bedachten wij als gezin om van de eventuele appels een appeltaart te bakken. Zittend in de voorjaarszon konden we de geur van verse appeltaart al bijna ruiken.
Half september hing onze boom voor het eerst vol met appels. Elke keer als iemand in de tuin was, werd er wel een appel geplukt, heerlijk voor de snelle trek. Op dat moment laaghangend fruit en op dat moment een quick win. De laatste twee appels zijn uiteindelijk in een appelcake verwerkt; de gedroomde appeltaart is er niet van gekomen.

‘When you get what you want, but not what you need’, zomaar een zin uit een nummer van een populaire Engelse rockband. Maar ook een zin die al te vaak de conclusie is geweest aan het einde van projecten en mooie initiatieven. Laten wij als adviseurs, opdrachtgevers en bestuurders ons goed realiseren dat keuzes voor resultaat op de korte termijn van grote invloed kunnen zijn op het resultaat op de lange termijn. 
Geniet u aan het eind van de rit van koffie met appelgebak? Of moet u het ook doen met appelcake?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.