Leren van de nieuwe werkelijkheid

Binnen een aantal weken leren we stap voor stap samen om te gaan met een nieuwe werkelijkheid. Veel mensen werken thuis en wegen zijn zo goed als leeg. Ook ik ben thuis aan het werk, heb alle overleggen omgezet naar online-vergaderingen en interactieve werksessies gaan nu digitaal. Je merkt dat de eerste ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen en we onze draai beginnen te vinden.

Nieuwsgierig ben ik naar wat deze omschakeling ons gaat brengen. Als ik door Utrecht fiets, voelt het vreemd stil. Verlaten, maar toch ook prettig. Geen chaos op de fietspaden en wegen, en geen gehaast om ergens op tijd te zijn. Mensen zijn kalm en bedeesd. Iedereen lijkt blij te zijn even te kunnen genieten van de rust en buitenlucht. Zou het niet fijn zijn als we ons ook in de toekomst met wat meer kalmte en rust door de stad kunnen bewegen? Dat de buitenruimte een plek is om een pas op de plaats te maken, zodat we er prettiger kunnen verblijven?

Nu verre vakantiereizen plots niet meer mogelijk zijn of minder aantrekkelijk worden, zijn we veel meer gericht op onze directie woonomgeving. Wat als we straks standaard meerdere dagen thuis gaan werken en elkaar wat minder vaak fysiek op een externe locatie treffen? Als we onze gewoonte om te reizen en verplaatsen ombuigen, en leren dat we niet per se ver van huis hoeven om het goed te hebben?

Nu we gedwongen zijn tot verandering, komen we er achter dat dit ook prettige kanten heeft. Creativiteit komt naar boven, we zoeken oplossingen en nieuwe manieren om met elkaar in contact te blijven. Met positieve energie gooien we onze plannen om en vinden we ruimte om open met elkaar het gesprek aan te gaan. We leren veranderen en leren praten over de ups en downs die daarbij horen. En dat is nou precies wat we ook in de klimaatcrisis moeten doen!

Dus laten we die lessen vasthouden en benutten om de transitie naar een klimaatvriendelijke leefomgeving te versnellen.

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.