Masterclass ISO 45001: een waardevol managementsysteem

Sandra van Schooten

Vorige maand hebben mijn collega’s en ik de masterclass ‘Gezond en veilig werken met ISO 45001: handvatten voor transitie’ gehouden. In deze sessie hebben we kennis gedeeld, samen met de deelnemers een workshop gedaan en heeft Ron Helmich van Fokker Aerostructures verteld over zijn uitdagingen. Maar wat ik nog het meest waardevol vond, was het samen in discussie gaan en ervaringen delen.

ISO biedt kansen voor uw organisatie

Waarom was deze masterclass eigenlijk nodig? ISO 45001 is de opvolger van OHSAS 18001, een managementsysteem voor gezond en veilig werken. Deze nieuwe ISO 45001 is net als andere ISO-normen ingericht op basis van de High Level Structure (HLS). Daarmee biedt het veel kansen om ISO 45001 integraal op te pakken in andere ISO managementsystemen. Een mooie kans voor de organisaties dus. Dat bleek ook uit de discussies, waarin meerdere deelnemers dit beamen.

Stakeholders

Maar hoe pak je dat nou aan? Wat komt er allemaal kijken bij het voldoen aan de ISO 45001?

Een van de belangrijke nieuwe onderdelen is het vaststellen van de context van de organisatie waarop het managementsysteem van toepassing is. Hiervoor hebben we in workshopvorm de

stakeholders van een fictief bedrijf in kaart gebracht.

Uit deze oefening bleek vooral hoe belangrijk het is om dit samen met key players van je bedrijf op te pakken. Voor bijvoorbeeld de HR-afdeling is een stakeholder om heel andere redenen belangrijk dan voor bijvoorbeeld de HSEQ of productieafdeling. Door dit samen op te pakken ontstaat een compleet beeld van stakeholders, hun wensen en eisen en daarmee de kansen en risico’s voor je bedrijf. De workshop was een succes. Vooral de opmerking van een deelnemer dat het heel goed aansluit op het theoretische deel was een mooi compliment. Ik zag dat het voor sommigen behoorlijk buiten hun comfortzone was om deze oefening te doen, maar het was mooi om te zien dat ze het vervolgens wel als zeer leerzaam hebben ervaren.

 

Gedragen door het management

Een andere interessante vraag van een van de deelnemers ging over het effect of resultaat van ISO 45001. Draagt ISO 45001 nu écht bij aan veilig en gezond werken? Hierop ontstond een bijzondere discussie. Enkele aanwezigen gaven daarbij aan dat als het management een managementsysteem niet draagt, er niet uitgehaald wordt wat erin zit. Ook van groot belang is dat veilig en gezond werken in de hele organisatie een plek hoort te hebben en niet alleen in bijvoorbeeld de HSEQ-afdeling.

De kunst van het kijken

Daarbij is de kunst van het kijken essentieel. Velen kennen het plaatje wel: een tekening van een eend. Of is het toch een konijn? “Ik zie een konijn. Ik vertel mijn collega’s dat het een konijn is, waardoor zij ook allemaal een konijn zien. Terwijl het misschien tóch wel een eend is, waardoor we allemaal de risico’s en kansen van de eend over het hoofd zien.” Deze ‘kunst van het kijken’ gebruik ik vaak bij mijn adviezen aan klanten om toch écht met elkaar in gesprek te blijven. Want iedereen kijkt met zijn eigen bril.

De moeite waard

Tot slot stelden we in de masterclass vast dat het echt de moeite waard is om een integraal managementsysteem in te richten met bijvoorbeeld ISO 9001 of ISO 14001. Wilt u weten hoe u dit kunt realiseren?

Of wilt u misschien ook meer weten over het stappenplan dat we op de masterclass hebben gedeeld? Neem onderstaand contact op.

 

Vragen over de masterclass ISO45001?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.