‘Omgekeerd aanbesteden’

Ralph van Roessel

Aanbestedingen in de Nederlandse GWW-sector zijn sterk gestandaardiseerd en geformaliseerd. Dit doet enorm afbreuk aan het werkplezier in veel tenderteams, terwijl tenderen juist superleuk kan zijn. Maar wat nog erger is: veel hedendaagse aanbestedingsprocedures leiden veelal niet tot een selectie van de beste partij.

Vaste procedures en vaste EMVI-criteria zorgen meer en meer voor niet-onderscheidende inschrijvingen, waarbij de lay-out, een goede tekstschrijver of de nachtrust van een enkele beoordelaar bepalend worden voor het selecteren van de ‘beste’ inschrijving. 

Het wordt dus hoognodig tijd dat we het hele ‘tendernormaal’ overhoop gooien en eindelijk gebruik gaan maken van de ruimte die er binnen de Aanbestedingswet gewoon is. Ik vind het te gek voor woorden dat project DOEN al jarenlang als enige voorbeeld genoemd wordt als het gaat om echt anders aanbesteden en samenwerken. Hoe is het toch mogelijk dat slechts een handvol aanbestedende diensten gebruikmaakt van het innovatiepartnerschap, terwijl deze al bijna drie jaar bestaat? En waarom heeft nagenoeg elke aanbestedende dienst hoge duurzame ambities, maar krijgen deze geen plek in de gunningscriteria? Want juist dan kunnen wij als mark écht onze meerwaarde laten zien!

Wat ik hoop is dat leuke en creatieve manieren om de beste inschrijver te selecteren voortaan niet meer de naam ‘pilots’ dragen, maar als normaal worden gezien. Zelf werk ik met veel plezier mee aan het ‘omgekeerd aanbesteden’, een initiatief waarmee een aantal van onze mensen het goede voorbeeld geeft: opdrachtnemer zoekt opdrachtgever! Een primeur waarmee wij kennis en commitment aanbieden, waarop partijen met een opgave in de fysieke leefomgeving kunnen inschrijven. Iedere gemotiveerde aanbestedende dienst mag bij ons inschrijven, waarbij we kiezen voor de inschrijving met de grootste impact op duurzaamheid en het team waarin samenwerken en plezier voorop staan.

Bent u een aanbestedende dient die zelf eens durft te tenderen en op een vernieuwende en leuke manier duurzame ambitie wil realiseren? Op LinkedIn /omgekeerd aanbesteden zijn de stukken gepubliceerd.

Deze blog is reeds gepubliceerd in Cobouw

Meer informatie over omgekeerd aanbesteden?

Neem contact op met onze adviseurs