Ontwerper van de toekomst

08 juni 2020, Sanne de Groot

Sanne de Groot

Utrecht, 12 april 2031: Vandaag sprak ik een collega en we raakten aan de praat over hoe het vroeger ging. Hoe we de afgelopen 11 jaar binnen de bouw en infra in Nederland gigantische transities doormaakten. De energietransitie en transitie naar klimaatvriendelijk ontwerpen en bouwen werden een groot succes.

Ooit droegen wij, ingenieurs, trots uit hoe wij binnen onze toonaangevende projecten in staat waren duurzame meekoppelkansen (in 2020 uitgeroepen tot jeukwoord van het jaar) te realiseren. Projecten die in staat waren deze kansen succesvol naar gerealiseerde duurzame maatregelen te vertalen, waren de koplopers. De parels die de eerste stappen vormden van wegwerpecononie naar circulair. Toentertijd waren nieuwe wegen of kunstwerken prestigieuze bouwprojecten waar je als ontwerper met trots de basis voor legde. We hielden het areaal op orde en beschouwden de levenscyclus enkel om kapitaalvernietiging te voorkomen. We onderzochten zorgvuldig de impact van wegverbredingen op milieu en natuur om uitbreiding van de Nederlandse infrastructuur mogelijk te blijven maken.

Het was ook vreemd eigenlijk, die continue focus op groei, ontwikkeling en uitbreiding. Het toetsen van die ontwikkelingen om te beoordelen welke schade we acceptabel vinden om toe te brengen aan de aarde en de natuur. 

Gelukkig is dat verleden tijd en is duurzaam en klimaatvriendelijk ontwikkelen de nieuwe normaal. We schrijven in op aanbestedingen vanwege de waardevolle materialen en grondstoffen die we willen oogsten. We bouwen geen wegen meer, we saneren ze. In plaats van een race om rijstroken toe te voegen, richtten de hedendaagse infrastructurele uitdagingen zich op het circulair verwijderen van rijstroken en het teruggeven van lang geleend land aan de natuur.

Vergroenen voor het herstel van biodiversiteit en een gezond leefklimaat voor mensen zijn de centrale thema’s in ruimtelijke ontwikkelingen. De opgave is het realiseren van een leefomgeving die zich niet richt op welvaart, maar op welzijn.

Wat ben ik blij dat we 11 jaar geleden begonnen zijn met het ontwerpen van de toekomst!

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.