Opzoomeren synoniem voor compliance management

Martin Doeswijk

Ik ben vast niet de enige die de winterbanden inmiddels heeft omgewisseld voor de zomervariant, het winterdekbed gelucht en opgeborgen, de struiken gesnoeid en de tuinstoelen uit de hoezen gehaald. De belasting is weer (net) op tijd de deur uit en thuis hebben we de mouwen opgestroopt voor de voorjaarsschoonmaak zodra de temperatuur eind februari boven de 15 graden Celsius uitkwam. Al deze zaken zijn als het ware ingebakken in onze jaarlijkse routine.

Een voorjaarsschoonmaak op veel grotere schaal doen ze in Rotterdam, wat ze opzoomeren noemen. Sinds het eind van de jaren ‘80 wordt de Opzoomerstraat - vernoemd naar hoogleraar filosofie Cornelis Willem Opzoomer (1821-1892) - elke lente door bewoners opgeknapt. Deze mooie sociale activiteit is inmiddels uitgegroeid tot een burgerinitiatief om in onderlinge samenwerking de buurt schoner, veiliger en socialer te maken. Dit soort opzoomerinitiatieven vinden zowel binnen als buiten onze landsgrenzen plaats, denk aan de Landelijke Opschoondag van NederlandSchoon, de Lentepoets in Antwerpen of The Great British Spring Clean. En in China is het een eeuwenoud gebruik om huis, kleren en geest (!) te reinigen als voorbereiding op het Chinees Nieuwjaar of Lentefestival. Dit ritueel is bedoeld om af te komen van tegenspoed en ruimte te maken voor een toekomst vol geluk.

Ook binnen bedrijven is opzoomeren een goed idee om te zorgen dat de organisatie toekomstbestendig blijft. Wet- en regelgeving veranderen continu, overheden verscherpen handhaving, consumenten eisen een onberispelijk en veilig product, medewerkerkers moeten veilig kunnen werken, de Brexit vereist anticiperen en het milieu mag er niet op achteruitgaan. Als bedrijf doet u er dan ook goed aan om regelmatig flink met de bezem door uw organisatie te gaan, in eenzelfde soort routine als bij u thuis. Zo’n jaarlijkse schoonmaak brengt bij onze klanten reacties teweeg als: “Het geeft een goed gevoel om inzichtelijk te hebben waar nog ‘gaps’ zitten met betrekking tot HSE wet- en regelgeving. Nou weten we waar we naartoe kunnen werken om volledig ‘in compliance’ te zijn.”

Ons dagelijks werk is om orde te scheppen in het oerwoud aan regels en verplichtingen die bedrijven krijgen opgelegd. Een soort opzoomeren dus. Mijn tip voor deze lente: maak ook van opzoomeren op uw werk een vast ritueel. Zo blijft u ‘in compliance’ en vergroot u wellicht de kans op voorspoed en geluk.

 

Heeft u vragen over compliance?

Neem contact op met de adviseurs van Tauw