Presenteren is tweezijdig leren

15 oktober 2019, Lisa de Groot

Afgelopen woensdag kwam er een delegatie van de Wereldbank op bezoek in Rotterdam. Beleidsmakers uit Ghana, Liberië, Albanië, Roemenië en Georgië wilden zien hoe de regio Rotterdam omgaat met de klimaatverandering in een hoogstedelijke context. Als programmamanager van het regionale programma Rivier als Getijdenpark heb ik een presentatie gegeven over dit programma. Met de delegatie zijn we bij twee getijdenparken gaan kijken: de Nassauhaven en het Eiland van Brienenoord.

Het doel van de presentatie was kennisoverdracht. Inhoudelijke kennis over het functioneren van getijdenparken en de dynamiek van de rivier, de bijdrage ervan aan de biodiversiteit en het vergroten van de waterveiligheid. Kennis over de procesaanpak met de coalition of the willing, de bestuurlijk lichte organisatie en de verantwoordelijkheid voor de projecten bij de initiatiefnemers. Kennis over het dansen door de schalen en het schakelen tussen operationeel en strategisch niveau, en kortetermijn- en langetermijnambities.

Maar het resultaat van de presentatie is dat ik er zelf veel van geleerd heb. Op een gegeven moment vroeg een van de delegatieleden: ‘Bedoelt u dat deze getijdenparken kunstmatig zijn?’ Ik was even van mijn a propos. Natuurlijk zijn parken kunstmatig! Correctie, natuurlijk zijn parken in Nederland kunstmatig. En niet alleen parken zijn kunstmatig, het watersysteem wordt volledig gereguleerd. Dat leidde tot verbazing bij de delegatie. Potverdorie dacht ik. Het cliché bleek weer helemaal waar: wat wij vanzelfsprekend vinden, is het niet. Ik wist het, maar nu voelde ik het weer. Alles in ons land is gecontroleerd. We kunnen zo goed reguleren, omdat we anders niet veilig zijn, met zoveel huizen bij elkaar op enkele meters onder zeeniveau.

Over controle gesproken. De delegatie was onder de indruk van de samenwerking tussen de vijftien partijen binnen het programma, en over de samenwerking met stakeholders. De participatieve aanpak van de projecten sprak hen erg aan. Maar wat nou als er stakeholders zijn die zich niet aan de regels houden? Want er zijn toch altijd mensen die zich niet aan de regels houden en de wet proberen te ontlopen? Ah, zei ik, wat er eerder speelt, zijn de vele regels, wetten en praktische bezwaren. De kunst is om flexibel met de regels om te gaan, anders duurt het heel lang om mooie projecten voor elkaar te krijgen. En ik realiseerde me dat gebrek aan corruptie toch ook een belangrijke voorwaarde voor goede samenwerking is.

Het laatste en mooiste inzicht dat ik kreeg, heeft niets met werk te maken. Een man uit Liberia vertelde dat hij door de burgeroorlog had geleerd om op zichzelf te vertrouwen, te werken vanuit passie en anderen daartoe te inspireren. Hij vertelde ook dat Liberia bezig is om aan democratie en het rechtsysteem te bouwen. In Liberia wordt de roep om berechting van de oorlogsmisdadigers steeds groter. Maar hij zei: ‘Eerst moet ons land sterker, volwassener worden. Anders draait het bij de berechting om wraak, en niet om rechtvaardigheid.’ Wijsheid, dat is wat we nodig hebben om onze wereld mooier te maken.

De excursie was onderdeel van een studiereis die het Netherlands Water Partnership (NWP) voor deze delegatie had georganiseerd rondom het thema Nature Based Solutions. Tauw is partner van het NWP.

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Onze adviseurs staan voor u klaar!