Thuiswerken in de allerhoogste versnelling

Begin dit jaar was ik op locatie bij een klant die werkt met gevaarlijke stoffen. De reden voor mijn bezoek? Het toetsen van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Eén van de eerste vragen die ik dan stel is: “Als je naar de locatie kijkt wat is dan het grootste gevaar? En waar ligt het grootste risico om gewond te raken of het milieu te schaden?” Het antwoord had men al paraat: het moment dat de operator een brandbare en giftige CMR-vloeistof toevoegt aan het productieproces. Maar klopt dat wel?

Wát laat Nederland de afgelopen dagen zien snel te kunnen schakelen. Het onderwijs transformeert in één enkele dag van fysiek met elkaar in de klas naar volledig thuisonderwijs. Inclusief door de juf ingesproken luisterboeken, virtuele wiskundelessen en Zoom-contactmomenten tussen de leerlingen zelf. Veel werknemers acteren op dezelfde manier. Ondanks het corona-virus en zijn ingrijpende gevolgen wordt er ‘gewoon’ keihard gewerkt.

Voor mij is deze periode zeker een leerschool. Als organisatie hebben we de afgelopen jaren nagedacht over een digitale transformatie en digitaal samenwerken. Met elkaar en met de klant. Hoe doen we dat? Welke middelen zijn nodig? Hoe implementeren we zo’n in onze ogen ingrijpende verandering? Een traject waar we misschien wel 365 dagen over wilden doen. De overbekende koninklijke weg.

Thuiswerken 

Tot het moment dat onze overheid met het dringende advies kwam: ‘werk thuis’. Als internationale organisatie volgen we vanzelfsprekend dit advies. Bij Tauw Italië zijn we enkele weken geleden al thuis aan het werk gegaan. Wat we daar in no-time leerden, gebruiken we nu op andere plekken binnen onze organisatie. Maar hoe verder? Wat ik zie gebeuren, is een dubbele versnelling: werken moet anders en een groot deel van de economie heeft dat nodig. Met een giga snelheid is fulltime thuiswerken (en ook home schooling) het nieuwe normaal geworden. We slaan samen in de hoogste versnelling een creatieve weg in die weliswaar noodgedwongen is genomen, maar zeer succesvol blijkt. Dáár ben ik supertrots op!

Op afstand werken maakte mij afgelopen week ook duidelijk hoezeer ik eigenlijk gehecht ben aan persoonlijk contact. Een praatje bij de koffieautomaat, een autorit met een collega naar een klant en ga zo maar door. De situatie nu is dat we met een mok koffie voor de webcam zitten (echt waar!) om het gevoel van samen, van verbinding, vast te houden. Da’s anders, maar voor nu ook goed. Tijdens een conference call loopt een kind door het beeld, de pakketbezorger komt langs, een huisdier vraagt aandacht. Al thuiswerkend kan je nou eenmaal wat minder van je privéleven achterlaten dan normaliter bij de voordeur van kantoor…

De verandering waar we nu inzitten, gaat veel verder dan alleen intern. Er is een enorm sterke drive om als economie gewoon door te draaien. Opdrachtgevers pakken daarin hun rol, medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid. Prachtig om te zien dat we als mens snel kunnen transformeren.  Als je veranderingen implementeert via de creatieve weg, mag dat. Deze tijden vragen om de allerhoogste versnelling, maar ook een mix tussen online en offline werken. Een zoektocht naar balans in z’n zes. Maar ook die balans gaat er komen. Dat weet ik zeker!

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.