Voornemens voor een gezonde leefomgeving

Aletta Beerling

Begin van het nieuwe jaar, overal om mij heen hoor ik goede voornemens. ‘Ik ga stoppen met roken, ik neem vanaf nu de trap in plaats van de lift of ik neem de trein in plaats van de auto naar het werk’. Elk jaar hetzelfde liedje. En ja, ook ik ben er schuldig aan. Maar dit jaar niet. Ik voel me goed, ik voel me fit, ik ben in balans. Ik krijg veel energie van de mooie dingen in het leven en geniet van lekker buiten schaatsen, wandelen of hardlopen in het bos. Daarnaast heb ik geen zin om mezelf weer naar een sportschool te slepen om me tussen twintig onbekende, chagrijnige mensen in het zweet te werken. Vanaf dit jaar trein ik bovendien elke week meerdere dagen van Zwolle naar Den Haag, dus ik draag mijn steentje wel bij aan een duurzame wijze van reizen. Niets te klagen! 

Beweging en ontspanning 
Wat heeft dit te maken met onze leefomgeving? Net als ik hebben veel mensen geen zin in het inplannen van ‘gezond gedrag’, zoals om 19.00 uur naar spinning of op 1 januari starten met een sapjeskuur. Ik ben druk en hou van afwisseling. Zoveel lekkerder vind ik het daarom om in mijn eigen leefomgeving te kunnen bewegen, wanneer het mij past. En dan gaat het niet meteen om intensief sporten. De beschikking hebben over een aantrekkelijke leefomgeving, die uitnodigt tot het maken van een extra lange wandeling of het makkelijker maakt om met de fiets de boodschappen te doen in plaats van de auto, is al heel fijn.
Net zo belangrijk als beweging, of misschien wel belangrijker, is het kunnen ontspannen na een drukke werkdag of stressvolle gebeurtenis. Hierin ligt een schone taak voor de directe leefomgeving! Een ruimtelijk opgezette, groene omgeving, waarin men zich veilig, vrij en thuis voelt, heeft een zeer positief effect op het algemene welzijn. De positieve effecten van groen op stressreductie en het stimuleren van sociale interactie zijn inmiddels bekend. Een wandeling in het bos doet mij altijd goed!

Een leefomgeving ingevuld door de gebruikers
De gezonde leefomgeving zit voor mij in de maakbaarheid van de omgeving, die aansluit op de gebruikers. De gebruikers zijn overal anders. Waar veel ouderen wonen, is extra aandacht nodig voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte en beschutte ontmoetingsplekken met geschikte bankjes.. In een wijk met veel kinderen, denken we na over speelmogelijkheden en veilige fietsroutes naar scholen en sportverenigingen. Ik denk dat we met deze aandacht gezond gedrag in de openbare ruimte kunnen stimuleren. Dit is geen exacte wetenschap, maar vergt een andere blik en goede analyse van en mét de gebruikers in de buurt. Door te kijken naar vraag en aanbod creëer je een leefomgeving die op maat is gemaakt voor de bewoners.

Een aantrekkelijke buurt voor iedereen bestaat wat mij betreft uit een divers aanbod van voorzieningen die op elkaar aansluiten. Ik denk aan een mooi, slingerend wandelpad dat naar een gezellig, huiselijk ingericht dorpsplein leidt. Het gebruik verschilt natuurlijk per seizoen. In de winter bestaat meer behoefte aan een gezellig ingerichte binnenruimte en in de zomer juist buiten. Alhoewel ik ook juist in de winter geniet van buiten zijn. Wat is er nou fijner dan wandelen in de sneeuw!

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.