Waarom juist mannen zich moeten uitspreken over (meer) vrouwen in de bouw

07 oktober 2019, Ralph van Roessel

Ik durf zonder enige twijfel te stellen dat ik mijn huidige supergave baan voor een heel groot deel te danken heb aan de samenwerking met een aantal vrouwen. Zonder deze samenwerkingen, in verschillende constellaties en met (ook weer) diverse vrouwen, was ik de afgelopen jaren gegarandeerd minder succesvol geweest. Verder had ik me zeker ook als mens en leider minder ver ontwikkeld. De rode draad in deze samenwerkingen? Voldoende verbinding om elkaar te snappen, maar juist ook onderlinge verschillen zoals  een meer beschouwende aanpak en wat minder focus op status en snelle resultaten. De samenwerkingen leidden daarmee voor mij niet alleen tot betere oplossingen, maar ook tot de lol van het eens met een echt andere blik ergens naar kijken. 

Als man ben ik ervan overtuigd dat de nog steeds voor een groot deel testosteron-gedreven bouwsector enorm gebaat zou zijn bij veel meer vrouwen (en diversiteit) op alle niveaus in onze organisaties. De komende jaren staan we immers voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. De energietransitie en de klimaatopgave zijn dusdanig veelomvattend dat die ook écht om meer feminien gedrag en vaardigheden vragen.

Nu zijn er denk ik maar heel weinig mannen die tégen meer diversiteit zijn. Het is echter ook zo dat bijna geen enkele man zich echt hard maakt voor dit onderwerp. De aandacht voor het onderwerp komt vooral vanuit het vrouwelijke perspectief en onderzoeksinstellingen. Uiteraard zijn Topvrouw (in de bouw) verkiezingen, voorbeeldgedrag en rolmodellen waardevol en dragen ook publicaties vanuit bijvoorbeeld de SER of universiteiten bij aan de bewustwording. Ik heb echter de indruk dat dit alleen de in de bouw nog erg overheersende groep ‘mannetjes’ niet weet te overtuigen om er ook zelf iets aan te gaan doen.

Dat is natuurlijk doodzonde, meer vrouwen zou immers enorm positief bijdragen. Daarom roep ik mannen op, die net als ik al hebben ervaren hoe gaaf het is om door vrouwen aan het denken te worden gezet, dit nadrukkelijk van de daken te schreeuwen. Het is ook onze verantwoordelijkheid om de mannen in de bouw te laten zien dat samenwerken met vrouwen soms even wennen is, maar dit uiteindelijk leidt tot meer succes en plezier binnen je projecten en je bedrijf. Als er zo veel te winnen valt is dat onze inspanning wel waard toch?

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Neem onderstaand contact met ons op