Working Apart Together

Normaalgesproken zul je van mij geen lijstje met goede voornemens zien rond de jaarwisseling. Maar nu we in corona tijd met z’n allen massaal ‘watten’ (Working Apart Together) - dus latten in relatie tot ons werk - heb ik er toch een paar samengevat in mijn Werk-Schijf-Van-Vijf.

Overleggen en kennis delen via beeldbellen, digitale zeepkisten en internationale webinars. Gelukkig waren we er al een tijdje mee aan het oefenen, maar de versnelling van deze ontwikkelingen is ongekend. Evenals de afgenomen weerstand om ons het beeldbellen eigen te maken. Ik weet niet of het u ook opgevallen is, maar de overleggen beginnen tegenwoordig stipt op tijd, zijn inhoudelijk beter en verlopen efficiënter. En inmiddels zijn ook de technische opstartperikelen (“Ik zie je wel, maar hoor je niet”) als sneeuw voor de zon verdwenen!

Voor onze Italiaanse collega’s zijn we een online training geohydrologie gestart. Nog niet zo lang geleden vloog hiervoor een geohydroloog over. Nu zijn er meerdere specialisten bij betrokken en leveren we maatwerk. De eerste bijeenkomst, vanuit zeven thuiskantoren, verliep perfect. Het Engelstalig curriculum wordt bovendien gaandeweg ontworpen en omdat we de presentaties en workshops opnemen, zijn deze ook voor toekomstige nieuwe collega’s beschikbaar op onze Tauw University.

Een direct effect van ‘watten’ is dat we beduidend minder reizen. Dat is beter voor het milieu, veiliger en de tijd die we overhouden kunnen we besteden aan nuttige zaken. We gaan elkaar minder zien, maar ik verwacht dat de fysieke ontmoetingen intenser en inhoudelijker zullen zijn. Deze fysieke bijeenkomsten kunnen digitaal worden voorbereid, dus zou dit niet dé gelegenheid zijn om niet (of slecht) voorbereide bijeenkomsten uit te bannen?

Mijn goede voornemens, samengevat in de Werk-Schijf-Van-Vijf, zijn:

  1. Overleggen gaan alleen nog via beeldbellen (op tijd, kwalitatief beter, efficiënter)
  2. Minimaal 2 dagen per week thuiswerken (milieuvoordeel, veiliger, tijdbesparing)
  3. Ontwikkelen van internationaal curriculum (kennis beschikbaar maken en delen, lagere investeringskosten)
  4. Halveer grotere bijeenkomsten door een mix van digitaal en fysieke bijeenkomsten (vergroot bereik, verdiep kennis)
  5. Ruim tijd in om te reflecteren, verbeteren en innoveren

Uiteraard wil ik niet voorbijgaan aan het leed dat deze crisis voortbrengt en aan het feit dat er ook mindere kanten zitten aan het ‘watten’. Zo is beeldbellen soms wat surrogaat en mis ik mijn collega’s. Verder ben ik, met de laptop op de keukentafel, nog naarstig op zoek naar de juiste balans tussen werk en privé. Het is een uitdaging om een nieuw evenwicht te vinden in wat goed voelt en werkt, maar deze goede voornemens smaken naar meer!

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.