Aanrijdingen met overstekend wild flink gedaald dankzij wildwaarschuwingssysteem

De wildwaarschuwingssystemen die in 2011 langs provinciale wegen in Overijssel zijn geplaatst om de verkeersveiligheid bij overstekend wild te verbeteren, blijken goed te werken. In Diepenheim is het aantal verkeersslachtoffers onder reeën in een jaar tijd zelfs gedaald van 40 naar nog slechts één!

Tauw was vanuit de combinatie Tauw, Witteveen+Bos en Royal Haskoning verantwoordelijk voor de voorbereiding, aanbesteding en realisatie van de wildwaarschuwingssystemen.

Dynamische wildsignalering

Het systeem werkt als volgt: wild wordt door middel van afzettingen naar één plek gedwongen waar ze kunnen oversteken. Daar worden ze met een infraroodvlak en/of laserlijn gedetecteerd, waarna een matrixbord oplicht. Daarop staat een waarschuwingsteken voor overstekend wild en de maximale snelheid van 50km/u aangegeven.

Positief

De resultaten uit een uitgebreid onderzoek van Landschap Overijssel in 2012 naar de werking van deze systemen, zijn positief. Zo laat het onderzoek - aan de hand van infrarood fotovallen, sporenbedden en registratie van valwild (verkeersslachtoffers) - ondermeer zien dat het aantal reeën dat in Diepenheim verkeersslachtoffer wordt, in een jaar tijd is gedaald van 40 naar nog slechts één.