Asbestdakenverbod door Tweede Kamer vastgesteld: overwinning voor Nederlandse leefomgeving

Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Tauw Group CEO Annemieke Nijhof noemt dit een echte overwinning voor de Nederlandse leefomgeving. Zij is al jarenlang ambassadeur voor de programmatische Versnellingsaanpak voor asbestdaken sanering, waarbij samenwerking, innovatie én werkgelegenheid hand in hand gaan.

Annemieke: “Asbestvezels zijn echte sluipmoordenaars. Dat weet iedereen. Maar met alleen een verbod op de toepassing van asbesthoudende materialen ben je er nog niet. Daarom deed ik in 2015 een oproep om het saneren van asbestdaken gestructureerd aan te gaan pakken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft me daarop in 2016 de ruimte gegeven om te verkennen of er in de breedte samenwerking voor asbestdaken sanering mogelijk was. Daartoe bleken heel veel partijen bereid - van overheid tot kennisinstituten, bedrijfsleven en burgers - en ontstond het initiatief voor de Programmatische aanpak.”

Enorme opgave
Toch beseft ook Annemieke zich dat de sanering voor maatschappij en overheid een stevige uitdaging is. “Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen. Momenteel is er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest. Dit besluit geldt als vliegwiel voor allerlei initiatieven, waardoor de asbestsanering verder versneld gaat plaatsvinden. Met dit wetsvoorstel in de hand kunnen al deze partijen ook echt vandaag al aan de slag om het asbestdakenverbod in 2025 te realiseren. Ik ben enorm trots dat we in Nederland een overheid hebben die zo’n belangrijke beslissing voor ons aller leefomgeving gewoon durft te nemen. Op naar 2025 Nederland asbestdakenvrij!”

Zie ook:
-   Einde asbestdaken in Nederland (Rijksoverheid)
-   Video Ambassadeurs aan het woord (Asbestversnelling.nl)
-   Video Annemieke Nijhof: Nederland onderschat asbestprobleem

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.

Julia Thate
T: +31 61 10 98 29 6
E:julia.thate@tauw.com
LinkedIn
Julia Thate