Bedrijven krijgen inzicht in Omgevingswet via webinar Deltalinqs

14 mei 2020

De Omgevingswet roept bij bedrijven nog veel vragen op. Deltalinqs heeft op 20 april 2020 een webinar voor haar leden georganiseerd om meer inzicht te geven in deze nieuwe wet. Deltalinqs werkt op het gebied van de Omgevingswet nauw samen met Tauw en heeft ons gevraagd bij te dragen aan dit webinar.

Omgevingswet versus Wabo-milieuwetgeving

Tijdens dit webinar hebben Rosalie Geerlinks en Peter Stufkens, Tauw-adviseurs binnen het kernteam Omgevingswet, voor industriële bedrijven inzichtelijk gemaakt waar de grootste verschillen zitten tussen de Omgevingswet en de huidige Wabo-milieuwetgeving. Ook hebben ze het Overgangsrecht besproken zodat bedrijven kunnen nadenken over hun toekomstige vergunning en License to Operate.

Dit eerste webinar van Deltalinqs, dat de reguliere ledenbijeenkomst verving, is met 55 deelnemers goed ontvangen. De deelnemers hebben kunnen luisteren naar een uiteenzetting van de belangrijkste veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt, bijvoorbeeld als het gaat om leges, financiële zekerheid, onlosmakelijkheid, participatie en overgangsrecht. De opname van het webinar is beschikbaar via YouTube.

“Wat wij tijdens dit webinar vooral gemerkt hebben is de enorme interesse in en betrokkenheid bij dit onderwerp”, vertelt Rosalie Geerlinks. “Ook bleek uit de vele vragen van de deelnemers dat het kennisniveau op dit terrein bij de verschillende bedrijven nogal uiteenloopt. Wij zijn blij dat we als Tauw meer inzicht hebben kunnen geven in deze complexe materie, zodat bedrijven zich beter kunnen voorbereiden op de komst van de Omgevingswet.”    

Positieve reacties

Voor alle sprekers van het webinar was het de eerste keer dat ze in deze vorm hun bijdrage deelden: praten tegen een beeldscherm en geen live-publiek in de zaal. De deelnemers konden tijdens het webinar vragen stellen via de chat; de moderator hield deze vragen bij en zorgde ervoor dat de sprekers deze tijdig konden beantwoorden. De reacties op deze nieuwe manier van bijeenkomen waren positief: "Heel efficiënt zo, voor mij mag dit ook na de Coronamaatregelen zo doorgaan." "Kort en krachtig. Top!" "Het was duidelijk en goed te doen. Scheelt een hoop tijd zo!"

Carla Jong, beleidsadviseur Milieu en Duurzaamheid bij Deltalinqs, kijkt terug op de webinar: “Als Rotterdamse ondernemersvereniging voor haven- en industriële bedrijven is leren & inspireren een belangrijke pijler. Vanwege de coronamaatregelen hebben we een online aanbod met webinars toegevoegd aan onze jaarplanning. Ontwikkelingen zoals deze op het gebied van de Omgevingswet gaan immers onverminderd door en voor bedrijven is het van belang goed voorbereid te zijn op het moment dat de wet in werking treedt. Door snel schakelen met ons buitengewoon lid Tauw konden we dit webinar op korte termijn organiseren en werd het een geslaagd debuut."

Meer informatie over de Omgevingswet is te vinden op onze website.

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.