Deventer Jan Terlouw Lezing: Toekomst-Makers aan het woord

Vanaf 10 september wordt er dertien weken lang elke maandag een lunchbijeenkomst georganiseerd in de Deventer Schouwburg. Hier krijgen Toekomst-Makers – jonge denkers, doeners en makers – de mogelijkheid om in een 'talk' te vertellen over een start-up of reeds bestaand product dat bijdraagt aan duurzame verandering en aansluit bij het gedachtegoed van Jan Terlouw.

De lunchbijeenkomsten zijn inspirerende en interactieve sessies die totaal een uur duren. Toekomst-Makers (<30 jaar en afkomstig uit Oost-Nederland) geven een lezing over zaken die bijdragen aan duurzame verandering. Aanwezigen krijgen alle ruimte om te reageren en vragen te stellen, een ervaren moderator zorgt daarvoor.

Datagedreven duurzaamheid - hoe serious gaming helpt de stedelijke omgeving te verduurzamen
Len Geisler, adviseur klimaatadaptatie en innovatie bij Tauw, trapt de serie lunchbijeenkomsten af en gaat met aanwezigen in gesprek over hoe serious gaming kan helpen om de stedelijke omgeving te verduurzamen.

Steden moeten (en willen) verduurzamen, maar 'duurzaamheid' is een abstract begrip. Zaken als energietransitie, circulaire economie, klimaatbestendig inrichten, gezondheid en het verbeteren van het milieu kun je er allemaal onder scharen. Stuk voor stuk zijn het veelomvattende en moeilijk te concretiseren problemen die vervolgens nog verbonden worden tot een groot geheel. Daar komt nog bovenop dat elke stakeholder zijn/haar eigen prioriteiten heeft binnen de verduurzaming.

Serious gaming kan helpen om de abstracte problematiek omtrent verduurzaming van de stedelijke omgeving te concretiseren en verbinden. 'Sim City' was nog nooit zo serieus!

Aanmelden
Deelname aan de bijeenkomsten is gratis. Aanmelden kan via www.toekomst-makers.nl (ook voor meer informatie) of www.deventerschouwburg.nl. Voordat u de zaal binnen gaat, kunt u in de foyer van de schouwburg een verse biologische lunch kopen.

Lezing gemist? Niet getreurd, want aan het eind van elke maandag is de 'talk' terug te luisteren via de Toekomst-Makers-Podcast.

Deventer Jan Terlouw Lezing
Een duurzame samenleving ligt Jan Terlouw na aan het hart. Een gedachtegoed dat zich verder kan ontwikkelen in een jaarlijks terugkerende lezing waar sprekers, op uitnodiging van de Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing, hun visie op de wereld van morgen geven.

Jan Terlouw trapte in 2017 zelf af. Na zijn lezing droeg hij Bas Heijne (schrijver, essayist, en columnist voor NRC Handelsblad) voor als de hoofdspreker voor de 2e editie, die plaatsvindt op woensdag 12 december 2018. Jan Terlouw over zijn keuze voor Bas Heijne: "In het algemeen lees ik de columns van Bas Heijne met grote instemming. Hij verwoordt een maatschappijvisie die voor een groot deel ook de mijne is. Daar voel ik me zo mee verwant dat ik hem graag uitnodig de Deventer Jan Terlouw Lezing 2018 uit te spreken."

Betrokkenheid Tauw
De Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing is een initiatief van Cleantech Regio, Gemeente Deventer, Deventer Schouwburg en advies- en ingenieursbureau Tauw en wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van de Tauw Foundation.

Het verhaal van Jan Terlouw over het touwtje uit de brievenbus illustreert dat de maatschappij snakt naar een duurzame en veilige leefomgeving. Tauw heeft hier sinds de oprichting - 90 jaar geleden - aan bijgedragen. Met gemiddeld minder dan twee mensen in dienst ontbrak het de toen ongeveer 2500 waterschappen namelijk aan kennis om wegen, dijken en elektriciteit aan te leggen en gemalen te bouwen. Kennisvergaring en -deling waren hard nodig voor droge voeten. Een doelstelling waar Tauw zich aan heeft verbonden.

Duurzaamheid, hoewel nog niet zo genoemd, stond toen al voorop. Het is bijna back to the future, want als we kijken naar de gesprekverslagen en motivaties van toen, kunnen we die vrijwel één op één kopiëren naar de dag van vandaag. Toen was al duidelijk: een (duurzame) toekomst kan niet bereikt worden met alleen de oplossingen van gisteren.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.