Eerste afgestudeerden nieuwe post HBO-opleiding Luchtkwaliteit

Onlangs heeft de eerste lichting afgestudeerden aan de nieuwe post HBO-opleiding Luchtkwaliteit een diploma ontvangen. De nieuwe opleiding die in 2013 van start ging, is geïnitieerd vanuit het Platform Kwaliteit Luchtmetingen en tot stand gekomen onder leiding van Berend Hoekstra, consultant luchtverontreiniging bij Tauw.

Deze eerste lichting bestond uit 18 deelnemers met verschillende achtergronden (adviesbureaus, overheid en gemeenten) op het gebied van lucht.

Stevige basis

De opleiding is opgezet om de kwaliteit van het luchtadvieswerk in Nederland te verbeteren en luchtadviseurs een stevige basis met praktijkinzichten en achtergronden te geven. De opleiding bestaat uit 42 modules die de gehele breedte van het vakgebied beslaan en een aantal schriftelijke examens. Deze door CPION gecertificeerde opleiding wordt georganiseerd door de Stichting PostAcademisch Onderwijs (PAO) en staat onder toezicht van een externe adviescommissie.

Michiel Pessemier, projectcoördinator emissiemonitoring bij Tauw en één van de deelnemers aan de cursus, is zeer tevreden over de nieuwe opleiding: ‘Emissiemonitoring was voor mij gesneden koek, maar deze opleiding heeft mij een zeer brede basis gegeven van alles wat lucht aangaat.’

Betrokkenheid Tauw

Tauw is vanuit zijn brede expertise op het gebied van luchtverontreiniging nauw betrokken bij de opleiding. Naast Berend Hoekstra, die eindverantwoordelijk is voor de inhoud van de opleiding en verschillende modules doceert, levert Tauw nog 2 docenten: Harro van der Wekken, projectleider emissiemonitoring voor de modules over het meten van luchtemissies en Liesbeth Maltha-Nix, adviseur luchtkwaliteit over depositie en maatregelen.

Meer over de opleiding

De opleiding is bedoeld voor diegenen die zich verder willen specialiseren in de problematiek van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie en die al op HBO-niveau werkzaam zijn op dit gebied bij overheid, industrie en adviesbureaus. Ook is de opleiding interessant voor hen die werken in het kader van ruimtelijke besluitvorming, gezondheid en natuurbescherming.

De inschrijving voor 2014-2015 is inmiddels geopend. Uitgebreide informatie over de cursus is te vinden op de website van Stichting PostAcademisch Onderwijs.

Onze expertise

- Meer informatie over onze advisering op het gebied van lucht voor overheden >
- Meer informatie over onze advisering op het gebied van lucht voor bedrijven >

Contactpersoon: Berend Hoekstra