Erasmusbrug binnenkort in de Tauw Augmented Reality app!

Op 27, 28 en 29 maart 2019 is Rotterdam het podium voor het Internationale verlichtingscongres LUCI. In samenwerking met de gemeente Rotterdam verzorgt Tauw op vrijdag 29 maart workshops waarin de link tussen 3D-informatie, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en verlichting wordt gelegd. Hiermee laat Tauw tijdens het LUCI-event de meerwaarde van AR&VR bij verlichtingsprojecten zien. De organisatie verwacht ruim 150 deelnemers vanuit de hele wereld met een voorliefde voor verlichting en de openbare ruime.

LUCI staat voor Lighting Urban Community International en is een internationaal netwerk van steden die tijdens meerdaagse ontmoetingen een kijkje krijgen in de keuken bij één van de aangesloten steden. Dit jaar is het de beurt aan Rotterdam. LUCI is in 2002 opgericht en telt inmiddels meer dan 70 aangesloten members over de hele wereld. Gemeente Rotterdam heeft tijdens de Light Challenge kennisgenomen van de mogelijkheden van Tauw met VR&AR en heeft Tauw gevraagd een sessie te organiseren tijdens het LUCI-event.

Virtual Reality en Augmented Reality zorgen voor verlichting

Op het LUCI-event organiseert Tauw een sessie over innovatieve technologieën die meer inzicht geven in de mogelijkheden voor inrichting van de openbare ruimte. Dit betreft een workshop met als doel de mogelijkheden van VR&AR aan te tonen en de deelnemers de link te laten leggen naar de mogelijkheden in hun eigen werk en omgeving. VR&AR maken situaties inzichtelijker en beter te beoordelen voor stakeholders. Een verlichtingsplan in VR kan bijvoorbeeld bestaan uit verschillende concepten die van te voren echt te beleven zijn.

Hoe lastig is het om aan de hand van plaatjes je een voorstelling te moeten maken van verschillende lichtoplossingen in de openbare ruimte? Dat kun je niet uitleggen of aflezen van een tekening, dat moet je beleven. Het mooie is dat als het op beleving aankomt, iedereen dezelfde taal spreekt, zelfs op een internationaal congres.

App-participatie

Door inzet van VR/AR is het mogelijk om de leefomgeving die we ontwerpen niet alleen in een dag-situatie, maar ook alvast midden in de nacht te ervaren. Het stelt ons tevens in staat om mensen te laten participeren in het ontwerpproces, doordat zij op toegankelijke wijze de effecten van de inrichting kunnen beleven en waar nodig aanpassen. Het wachten op de realisatie van een ontwerp hoeft niet meer, met een VR-bril is het beleven al direct mogelijk zonder er in levende lijve bij te zijn.

De Erasmusbrug in de Tauw AR app

Gemeente Rotterdam heeft al veel 3D-informatie en wil deze gebruiken. Tauw heeft deze 3D-informatie daarom omgezet naar een nieuw AR-model van de Erasmusbrug en kop van Zuid in de Tauw AR-app. Hiermee tonen gemeente Rotterdam en Tauw deelnemers van het LUCI-evenement de potentie van VR&AR. Deze workshop Lighting design with augmented reality vindt plaats op vrijdag 29 maart, aansluitend op de introductie van de gemeente Rotterdam van 14.30 uur.
Aansluitend op de introductie van de gemeente Rotterdam tijdens de workshop op 29 maart.

Het AR-model van de Erasmusbrug komt op 29-3-2019 beschikbaar in de Tauw AR app en is te downloaden via de App Store en Google play.

“De gemeente Rotterdam is een fijne en betrokken samenwerkingspartner. Het is mooi om te zien dat ze al zoveel bezig zijn met 3D-data en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Zoals het visualiseren in VR&AR, waar wij veel ervaring mee hebben. Leuk om binnenkort zo’n iconisch kunstwerk in de Tauw AR app te zien!” aldus Nicole van Stigt van Tauw.

Benieuwd naar de mogelijkheden van AR/VR?

Benieuwd naar de mogelijkheden van VR/AR en kansen om VR/AR in te zetten bij integrale projecten? Kom dan even langs bij ons VR/AR-team.

Meer informatie

Meer informatie over het LUCI-event, waaronder het programma, is te vinden op: http://www.luciassociation.org/
Meer informatie over onze expertise op VR/AR is te vinden op onze website
Meer informatie over onze expertise op verlichting is te vinden op onze website

Tweets volgen kan via: #LUCIcmRotterdam

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.