FishTrack honderd procent visvriendelijk

Vismonitoring in het Noordgroningse Usquert wees onlangs uit dat het door Tauw ontwikkelde FishTrack zeer succesvol functioneert. Vissen passeerden het nieuwe vijzelgemaal van Waterschap Noorderzijlvest zonder schade. Zowel stroomopwaarts als -afwaarts.

FishTrack®

FishTrack is een innovatief gemaalconcept waar vissen veilig kunnen passeren. Het systeem is uniek omdat vissen het systeem zowel stroomopwaarts als -afwaarts kunnen passeren zonder bewegende delen tegen te komen. Traditionele gemalen vormen een vaak fatale barrière voor vissen. Stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren en stroomafwaarts kunnen ze gedood worden of beschadigd raken.

Vismonitoring Usquert

“De beste migratievoorziening die ik ken!”, aldus ervaren visser Johannes Veenstra. Namens Tauw voerde hij een maand lang de vangsten en schadecontroles van passerende vis uit. Ruim 1500 vissen, waaronder 8 vissoorten, passeerden allemaal ongedeerd het gemaal. Veel kleine vissen passeerden de FishTrack maar ook grote snoekbaars en een aal van ongeveer tachtig centimeter.

Optimalisatie

In 2012 werd FishTrack voor het eerst toegepast bij de renovatie van het gemaal Offerhaus van Wetterskip Fryslân. In 2014 werd het ontwerp geoptimaliseerd. De versie in Usquert heeft  een pompcapaciteit van 5 tot 10 m3 per minuut en kan ingezet worden op allerlei vismigratieknelpunten.
Het gemaal in Usquert is het eerste gemaal met de vernieuwde FishTrack. Tauw maakte ook het ontwerp van het naastgelegen gemalen- en sluizencomplex.

Contactpersoon: Harry Grevers en Emy Visser