Gemaal Schardam officieel geopend

Het nieuwe gemaal bij Schardam, C. Mantel, is op 7 juni 2017 officieel in gebruik genomen door zijn naamgever, oud-hoogheemraad Cees Mantel. Het gemaal is sinds april dit jaar operationeel en is een van de grootste boezemgemalen van Nederland. Tauw heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het nieuwe gemaal. 

Imposant gemaal

Tijdens de opening hebben gasten en bezoekers het imposante gemaal van dichtbij kunnen bewonderen. Gemaal C. Mantel zorgt samen met het Zaangemaal bij Zaandam en gemaal Helsdeur bij Den Helder voor het droog houden van de provincie Noord-Holland, zeker in tijden van grote neerslag. Het nieuwe gemaal voert overtollig water af richting het Markermeer en in droge periodes laat het gemaal zoet water in. Het gemaal kan 2000 kuub water per minuut wegpompen. Dat is maar liefst 120 miljoen liter water per uur. Ook is het gemaal voorzien van een vismigratievoorziening, waardoor vissen vrij kunnen migreren tussen het poldergebied en het Markermeer.

Rol van Tauw

Naast onze ruime ervaring met het ontwerpen en renoveren van gemalen is Tauw expert op het gebied van van geïntegreerde contracten (op basis van UAV-GC 2005), Best Value en Systeemgerichte Contractbeheersing. Daarom heeft Hoogheemraadschap Noorderkwartier Tauw de opdracht gegund om de aanbesteding van het ontwerp en de uitvoering van het gemaal (en de lokale dijkverzwaring) in de markt te zetten op basis van Best Value en vervolgens de contractbeheersing (middels Systeemgerichte Contractbeheersing) te verzorgen.

Zie ook:
Best Value bij gemaal Schardam
Video gemaal Schardam

Contactpersoon: Linda Molenaar

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.