Tauw verzorgt technisch ontwerp voor het grootste gemaal in Engeland

In het Engelse dorp Kings Lynn - 100 kilometer ten noorden van Londen - is St. Germans Pumping geopend, het grootste gemaal van Engeland. Het nieuwe gemaal is nodig omdat in het gebied, net als in delen van Nederland, sprake is van maaivelddaling. Tauw heeft het gemaal ontworpen.

Vier jaar lang is er hard gewerkt om dit nieuwe gemaal in Engeland te realiseren. Om te voorkomen dat de landbouwgrond in dit veengebied - waar 22.000 huizen staan – onder water loopt, was zijn 70 jaar oude voorganger aan vervanging toe. Het huidige gemaal heeft 40% meer capaciteit, vergelijkbaar met 200 badkuipen water per seconde. De verwachting is dat het gemaal weer 100 jaar meegaat.

Tauw heeft (in 2005) in opdracht van het waterschap Middle Level Commissioners het technisch ontwerp verzorgd. Op verzoek van Tauw is het Engelse advies- en ingenieursbureau Atkins ingeschakeld vanwege zijn kennis van de Engelse bouwpraktijk.

Duurzamer en onderhoudsvriendelijkere slakkenhuizen 

In Engeland wordt nog veel gebruik gemaakt van pompen met gietijzer of stalen slakkenhuizen. Het waterschap heeft bij de bouw van St. Germans Pumping gekozen voor pompen met betonnen slakkenhuizen, die met succes in Nederland worden toegepast. Deze zijn duurzamer en onderhoudsvriendelijker dan gietijzeren of stalen slakkenhuizen. De techniek om ze te produceren, het maken van de mallen voor het pomphuis, is te vergelijken met meubelmakerswerk.  

(Inter)nationale ervaring Tauw in gemalen 

De experts van Tauw hielden zich dagelijks bezig met het ontwerp, de bouw, renovatie, onderhoud en capaciteitsuitbreiding van gemalen in binnen- en buitenland.

Tauw heeft door de jaren heen haar bijdrage geleverd aan 35% van de gemalen in Nederland en is daarmee marktleider. 

Aan de slag met het ontwerp van gemalen of waterinfrastructuur?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.