Herontwikkeling historische scheepswerf Krimpen aan den IJssel

Het project 'herontwikkeling van de historische scheepswerf Duijvendijk in Krimpen aan den IJssel' eindigde als nummer 4 bij de Mooi Nederland Prijs. Tauw gaat nu het bestemmingsplan opstellen voor dit innovatieve en uitdagende project waarmee we ook nog eens bijdragen aan een Mooier Nederland.

Scheepswerf Van Duijvendijk is een van de oudste scheepswerven van Nederland en de eerste werf met een dwarshelling. De werf bestaat al sinds de 17e eeuw en is in 2004 gesloten. De scheepswerf is sindsdien eigendom van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Om de bijzondere cultuurhistorische waarde van de locatie te behouden en toegankelijk te maken voor de Krimpenaar is de gemeente Krimpen aan den IJssel gestart met de herontwikkeling van de werf.

Tauw heeft, mede op basis van haar cultuurhistorische expertise, opdracht gekregen om het bestemmingsplan op te stellen voor de herbestemming van de twee monumentale loodsen en de bouw van ruim 50 appartementen. De loodsen krijgen een nieuwe functie waaronder een kleinschalige horecagelegenheid met het terras aan de Hollandsche IJssel. Een mooi vervolg op de al zo rijke geschiedenis van de werf.

1672 De eerste schepen worden gebouwd op de plaats waar nu scheepswerf Van Duijvendijk staat.
1940 In 1940 neemt Van Duijvendijk de werf over van de familie Otto.
2000 Het lukt de Historische Kring Krimpen de twee loodsen op de monumentenlijst te krijgen. Ondanks fel protest van eigenaren.
2004 De gebroeders Van Duijvendijk sluiten de werf. De plannen voor woningbouw worden concreter. Ook groeit het historisch besef: de werf moet behouden blijven.
2006 Als de oudijzerprijs tot ongekende hoogte is gestegen, sloopt Hans van Duijvendijk tot woede van velen de dwarshelling.
2009 In februari komt de gemeente in beeld om zelf de werf te kopen. Na vier maanden onderhandelen lukt dat en worden vervolgens met groot machtsvertoon van de politie de krakers uit de scheepswerf verdreven.
2011 De gemeente geeft Tauw opdracht het bestemmingsplan voor de herontwikkeling op te stellen.

Meer informatie over onze kennis op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling: www.tauwregeltuwruimte.nl

Contact persoon: Frank Druijff