Historische Tolhuissluis drooggelegd voor renovatie

De 200 jaar oude Tolhuissluis in Bilderdam in de provincie Noord-Holland is drooggelegd voor renovatie. Tauw heeft samen met architectenbureau TAK gewerkt aan de voorbereidingen voor de restauratie van dit provinciale monument.

Na drooglegging konden de inwoners van Bilderdam een wandeling maken over de historische bodem van de Tolhuissluis, die in de tijd van Koning Willem I is gebouwd. Een unieke ervaring, blijkt uit het filmpje op de website van RTV Noord-Holland.

Renovatie
De Tolhuissluis is in 1825 in gebruik genomen en de afgelopen 185 jaar meerdere malen grondig aangepast, de laatste aanpassing was in 1958. Het complex kampt met ernstig achterstallig onderhoud, waardoor renovatie van dit monument noodzakelijk is.

Tauw en architectenbureau TAK hebben in opdracht van de provincie Noord-Holland het ontwerp voor de renovatie opgesteld. Tauw heeft de civieltechnische, werktuigbouwkundige en elektrotechnische aspecten en de benodigde vergunningen en procedures verzorgd. Architectenbureau TAK, dat gespecialiseerd is in historische renovaties, is verantwoordelijk voor de vormgeving. De sluis wordt zoveel mogelijk in de oude staat teruggebracht en zal door inpassing van moderne technieken straks voldoen aan de eisen van deze tijd.

De uitvoerende werkzaamheden van de renovatie zullen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2013 afgerond zijn.